EXCLUSIV Ministrul Cseke Attila: Proiectele din programul Anghel Saligny de 50 miliarde lei vor demara în aprilie – mai / Acum verificăm eligibilitatea proiectelor, jumătate au nevoie de completări / Toate proiectele, depuse online

muncitor, constructii

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a declarat miercuri în exclusivitate pentru Economedia și G4Media că ministerul este în faza de verificare a eligibilității celor peste 7.000 de proiecte depuse în programul Anghel Saligny, iar proiectele vor demara în perioada aprilie – mai.

Reamintim că autoritățile locale – primării și consilii județene – au depus 7.545 de proiecte pentru lucrări de apă, canalizare și drumuri. Suma totală a cererilor de finanțare este de 137,59 de miliarde de lei, în condițiile în care bugetul programului este de 50 de miliarde de lei.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

”Implementarea programului este în grafic. Spre deosebire de vechiul PNDL, programul Anghel Saligny a necesitat elaborarea de norme metodologice și standarde de cost, care au fost realizate încă de la finalul lunii septembrie 2021. Suntem in perioada verificărilor de eligibilitate, pentru că circa 50% din proiectele trebuie completare. Nu sunt mari probleme la proiectele depuse, e vorba despre erori la însumarea unor cifre, la devize sau în hotărârile de consiliu local ce pot fi ușor corectate”, a declarat ministrul Cseke Attila.

El a adăugat că la finalul lunii ianuarie a fost redeschisă platforma digitală, astfel încât primăriile să poată depune documentele rectificate. ”Toți primarii au fost înștiințați, suntem în faza de verificare a eligibilității. Așteptăm documentele necesare de la autorititățile locale până pe 14 februarie, când se închide partea de procedură”, a mai adăugat ministrul Dezvoltării.

Când vor demara proiectele? ”Undeva in aprilie-mai poate fi termenul la care finanțările pot fi aprobate. Acum încă suntem pe perioada de completări, îndrum primarii să facă aceste completări unde e necesar, altfel proiectul va fi respins”, a adăugat Cseke Attila.

El a anunțat că o altă componentă a programului, dedicată construirii de rețele locale de gaze, a fost pusă în dezbatere publică. ”Proiectul de ordin e în dezbatere publică, așteptăm două anexe de la Ministerul Energiei. Când perioada de transparență decizională se finalizează și vin anexele, putem publica ordinul și apoi apelul de proiecte”, a adăugat ministrul Dezvoltării.

Cseke Attila a spus că, pentru prima oară de când există astfel de programe dedicate autorităților locale, toate proiectele au fost depuse online, prin intermediul platformei digitale: ”E foarte important că platforma digitală, fiind simplă, a fost foarte eficientă. Nici un proiect nu s-a depus pe hârtie”.

Context. Programul Anghel Saligny a fost mărul discordiei care a dus la ruperea coaliției PNL-USR-UDMR. Miniștrii USR au cerut transparentizarea programului, dar premierul Florin Cîțu i-a acuzat că blochează inițiativa.

În cele din urmă, programul a fost adoptat prin ordonanță de urgență la finalul lunii august 2021. Ulterior, standardele de cost la “Anghel Saligny”, programul cu buget de 50 miliarde de lei pe șase ani, au fost publicate la 21 septembrie 2021 în Monitorul Oficial. Costul standard al reţelelor de apă este de cel mult 1.250 euro pe locuitor, iar cel al reţelelor de canalizare este de maxim 2.500 euro pe locuitor.

Pentru cei 50 de miliarde de lei puși la bătaie în program, primăriile din țară au depus proiecte în valoare de 137 de miliarde de lei. Din acestea, municipiile reședință de județ însumează proiecte în valoare de aproape 4,3 miliarde de lei, în timp ce Primăria Capitalei și cele șase Sectoare au mai depus 79 de proiecte în valoare de aproape 10 miliarde de lei.

Totuși, conform statisticilor publicate de Expert Forum, cele mai multe proiecte au fost depuse de către comune, și în termeni de sume (90 miliarde lei, adică 65%), și ca număr (78%), însă rămâne de văzut care dintre aceste proiecte vor fi finanțate în final.

„Am prealocat, garantat, pentru fiecare comună, oraș, municipiu, județ și sector, o sumă minimă. Astfel, în fiecare localitate poate fi demarată cel puțin o investiție, dacă cererea de finanțare a fost depusă corect. Dorim, astfel, să asigurăm dezvoltarea echilibrată a României și o finanțare corectă, care nu depinde de culoarea politică a primarului”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cand v-am spus ca nu sunt proiecte, ati ras!
    Daca nici Adunarea nu o cunosc Primarii, mie clar ce proiecte au!
    Canalizare in sate depopulate, asfalt in iarba si alte inginerii.
    Iar daca privesc costul standard al retelelor de apa de 1250 € / locuitor ma intreb cate proiecte sunt eligibile?
    La actuala populatie rurala!
    Cand nr mediu de locuitori intr-un sat e pe la 1000 de sateni!
    Tine cont cineva din Ministerul lui Atila de depopulare?
    Sau ca va trebui urgent o reforma a administratie publice locale?
    Ca se reduc nr de Primari de la 3187 la cca 2000!
    Finantati toate aberatiile ălea puse pe masă de Spagarii de Primari?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.