Expedia: Americanii își iau cele mai puține zile de concediu / Campionii concediilor sunt francezii

turism turisti vacanta concediu calatorie relaxare bagaje pexels sursa foto: Pexels

Americanii sunt cei mai slabi, la nivel mondial, la capitolul concediu, potrivit unui nou studiu realizat de platforma de turism Expedia, scrie USA Today.

Cel de-al 24-lea raport anual al Expedia privind lipsa de vacanță, care a intervievat 11 580 de persoane din 11 țări în martie și aprilie, a constatat că americanii își iau cele mai puține vacanțe la nivel global. Șaizeci și cinci la sută dintre respondenții din SUA au declarat că au impresia că nu își iau suficient timp liber – cea mai mare rată din ultimii 11 ani.

Americanii nu numai că primesc cele mai puține zile de concediu în fiecare an, în medie doar 11 zile, dar doar jumătate dintre ei intenționează să își folosească tot timpul liber alocat.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Americanii spun că sunt prea ocupați, iar planificarea unei vacanțe poate fi “copleșitoare”.

În comparație cu restul lumii, americanii sunt aproape de două ori mai predispuși să petreacă un an sau mai mult fără a-și lua o vacanță. În cadrul studiului, s-a constatat că Japonia, Franța și Hong Kong au obiceiuri sănătoase în materie de vacanță.

“Vacanțele nu sunt o plăcere vinovată, însă acesta este modul în care americanii tratează timpul liber de ani de zile”, a declarat Mel Fish, vicepreședinte al Global Public Relations, Expedia Group Brands, într-o declarație pentru Usa Today.

“Vinovăția, cultura agitației și stresul planificării unei călătorii sunt motivele pentru care 65% dintre americani spun că sunt “privați de vacanță”, cea mai mare rată în peste un deceniu de când Expedia urmărește acest lucru. Având în vedere că mai mult de jumătate dintre americani nu își folosesc toate zilele de concediu de odihnă anual, în ciuda faptului că beneficiază de cele mai puține zile de concediu la nivel global, este clar că ar trebui să revizuim relația noastră cu timpul de concediu.”

Chiar mai rău, aproximativ 19% dintre americani au declarat că își economisesc zilele de concediu pentru o călătorie importantă și sfârșesc prin a nu mai merge.

În timp ce americanii se chinuie la serviciu și își gestionează programul încărcat, francezii fac exact opusul. În cadrul sondajului, Franța a câștigat locul de țară care are cele mai multe zile libere, aproximativ o lună. (Este posibil să fi auzit de faimoasa închidere franceză din august, când multe întreprinderi se închid și oamenii se îndepărtează de orașe).

În Japonia – una dintre țările studiate în care locuitorii își iau al doilea cel mai mic număr de zile libere, cu 12 zile – vacanțele sunt distribuite pe tot parcursul anului, aproximativ o dată pe lună. Conform studiului, acest lucru contribuie la faptul că japonezii au unul dintre cele mai scăzute niveluri de privare de vacanță.

În ciuda faptului că are o lună liberă pe an, Franța raportează niveluri chiar mai ridicate de privare de vacanță (69%) decât SUA (65%). Acest lucru se datorează faptului că, în proporție covârșitoare, lucrătorii francezi cred că timpul liber este un drept fundamental (93% față de 83% în SUA) și că este esențial pentru sănătatea și bunăstarea generală (94% față de 86%). Accentul specific francez pe dreptul fundamental la odihnă trebuie adoptat peste tot.

Hong Kong a fost singura țară în care respondenții nu au lăsat zile de concediu neutilizate, ci și-au luat în medie mai mult timp liber decât li s-a alocat. Privind spre viitor, 15% dintre aceștia promit să facă acest lucru din nou în 2024 (cea mai mare rată la nivel global).  Fiind cea mai lipsită de vacanță națiune în acest an (84%), călătorii germani sunt motivați să facă o schimbare și sunt mai hotărâți ca niciodată să își folosească tot timpul liber în 2024 (77% față de 47% în SUA).

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: