Expert: IMM-urile plătitoare de impozit pe venit vor fi cele mai afectate de măsurile Guvernului. Peste 150.000 de firme nu se vor mai încadra

taxe, impozite, 2023

IMM-urile plătitoare de impozit pe venit vor fi cele mai afectate de măsurile Guvernului, care vrea să scadă pragul de încadrare și să pună condiții privind rata de rentabilitate înregistrată de aceste companii, afirmă expertul judiciar Horațiu Hagiu, expert judiciar, partener fondator Weex Global și membru activ în Corpul Experților Contabili și Contribuabililor Autorizați din România (CECCAR), în Camera Consultanților Fiscali (CCF).

Microîntreprinderile care realizează venituri de peste 300.000 lei vor avea de plătit un impozit de 3% din venituri, conform unui draft de ordonanță pregătit de coaliția de guvernare și consultat de Economedia.

Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 300.000 lei inclusiv și care nu desfășoară activitățile prevăzute la lit. b) pct. 2;
b) 3%, pentru microîntreprinderile care:
1. realizează venituri peste 300.000 lei;
2. desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a softului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.

În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 300.000 lei și o rată a rentabilității de peste 30%, calculată ca raport între profitul net și venituri totale, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care se înregistrează acest caz.”

Horațiu Hagiu afirmă că „IMM-urile plătitoare de impozit pe venit vor fi cele mai afectate de aceste noi măsuri și vor fi primi impactul cel mai dur: scăderea plafonului de plată a impozitului, condițiile suplimentare legate de obiectul de activitate, numărul de microîntreprinderi sau rata de rentabilitate”.

Horațiu Hagiu afirmă că pragul de 300.000 lei propus este similar cu cel pentru înregistrarea în scopuri de TVA. Practic, peste 150.000 de companii nu se vor mai încadra în acest plafon valoric dacă măsura va fi implementată. Majoritatea dintre ele sunt mici companii de prestări servicii și afaceri autohtone.

În ceea ce privește pragul de rentabilitate, Horațiu Hagiu afirmă că această măsură este artificială și aproape imposibil de pus în practică. De asemenea, această măsură poate să aibă un efect abuziv din cauza interpretărilor subiective ale organelor fiscale, spune el.

De asemenea, eliminarea plafonului privind baza de calcul a CASS va afecta major PFA-urile din România, spune el.

Legat de taxa pe clădiri, Hagiu afirmă că impactul bugetar al măsurii este nesemnificativ. „Nu va genera decât o bătaie de cap în ceea ce privește calculele și conformările, va fi o sarcină în plus pentru administrațiile fiscale, fără efect”, spune el.

Lista completă a măsurilor fiscale pregătite de Guvern poate fi citită AICI.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: