“Explozie” a vânzărilor de sisteme de stocare a energiei. Cât costă și ce autonomie îți dă un astfel de sistem

stocare

De la 100 de sisteme de stocare locală a energiei vândute în 2023, s-a ajuns la câteva sute, numai în ultimele două luni, se arată într-un comunicat al Darcom Energy, companie românească cu o activitate de 15 ani în regenerabile. Motivul principal al aceste dinamici a vânzărilor au fost temperaturile extreme din luna iulie ce au tensionat la limită Sistemul Energetic Național, confruntat cu un consum mare și o producție locală insuficientă. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spunea, în acele momente, că “tragem de fiecare MWh”, pentru a susține funcționarea SEN. În aceste condiții, oamenii îngrijorați au început să cumpere astfel de sisteme de stocare, și nu numai proprietarii de fotovoltaice, pentru ca o eventuală pană de curent să nu-i lase fără lumină și să poată funcționa normal pentru o perioadă anume, pândă când sistemul revine în funcțiune.

Aceste sisteme protejează aparatele electrocasnice de căderile bruște de tensiune, pot fi montate în câteva ore și permit funcționarea unei fabrici deconectată de la rețeaua de distribuție a energiei electrice pentru aproximativ 24 de ore.

„Valul de căldură din luna iulie a acestui an va rămâne în istorie nu doar pentru zilele cu temperaturi de peste 40 °C, dar și pentru nopțile care au adus numeroase recorduri absolute. În decurs de numai patru zile, a fost egalată sau depășită temperatura maximă absolută lunară la 23 de stații meteo și au fost doborâte și recorduri meteo de acum 88 de ani. În astfel de perioade de caniculă, întreruperile de la rețeaua electrică devin tot mai frecvente și mai îndelungate. Aceste întreruperi cauzează disconfort atât în locuințe, cât și în fabrici sau birouri. … există soluții eficiente pentru a asigura continuitatea alimentării cu energie electrică, de la câteva ore până la câteva zile, indiferent dacă aveți sau nu panouri fotovoltaice instalate,” a declarat Cornel Eftenoiu, fondator și CEO al Darcom Energy.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Aceste soluții, care se conectează la rețeaua electrică și funcționează ca un UPS, stochează energie atunci când rețeaua electrică este funcțională și o eliberează la nevoie, asigurând astfel continuitatea alimentării cu energie.

Costul instalării unui astfel de sistem, capabil să susțină aprovizionarea cu energie a unei case sau a unui birou pentru cel puțin o oră, este de aproximativ 2.000 de euro, spun reprezentanții Darcom. Un alt avantaj al acestor sisteme este că protejează echipamentele electrice împotriva fluctuațiilor de tensiune, care pot deteriora aparatele și duce la pierderea garanției acestora.

Pentru consumatorii care dețin deja un sistem fotovoltaic, sistemele de stocare permit stocarea energiei produse de panourile solare pentru utilizare ulterioară și oferă un management inteligent al energiei. Prețurile pentru aceste sisteme încep de la 7.000 de euro și pot fi scalabile până la dimensiunea unui container, capabile să alimenteze o fabrică întreagă pentru o zi, cu o capacitate de stocare de la 3 kWh până la câteva sute de kWh.

„Aceste soluții vin complet configurate, iar montajul este de tip plug and play și nu durează mai mult decâteva ore. Faptul că sunt compacte și vin într-un dulap metalic nu necesită spațiu dedicat de stocare, iar timpul de instalare este minim. Aceste sisteme ajută la managementul inteligent al energiei și protecția împotriva fluctuațiilor, pe lângă alimentarea continuă cu energie. Un aspect foarte important este că trecerea de la rețea la stocare se face sub o secundă, ceea ce înseamnă că alimentarea și funcționarea echipamentelor electrice nu se întrerupe,” a adăugat Cornel Eftenoiu.

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul energiei regenerabile, Darcom Energy face parte din grupul Darcom, o companie cu capital 100% românesc care activează din 1992. Darcom Energy este dedicatăsoluțiilor de energie regenerabilă cu panouri fotovoltaice și smart management al energiei, cu o echipă formată din 100 de angajați, iar cifra de afaceri din anul trecut a fost de 105 milioane lei.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: