Exporturile britanice de electricitate către Europa au sporit pe seama majorării ponderii energiei eoliene și solare produse (The Times)

eoliene Rezolv Energy

Marea Britanie a exportat în 2022 mai multă energie electrică în Europa decât oricând, în timp ce producția de energie eoliană și solară a atins cote record, potrivit primei analize a mixului energetic al anului, arată The Times.

Criza energetică din Europa, provocată de invazia Rusiei în Ucraina și de problemele de siguranță de la centralele nucleare franceze, a făcut ca Marea Britanie să devină un exportator net de electricitate către continent pentru prima dată în mai bine de un deceniu.

Sursele de energie regenerabilă au generat pentru prima dată peste 40% din necesarul de electricitate al Marii Britanii, pe măsură ce atât producția eoliană, cât și cea solară au crescut, potrivit analizei realizate de Imperial College London pentru Drax Electric Insights și consultată de The Times.

Producția de energie electrică pe bază de gaze a crescut, de asemenea, compensând o scădere bruscă a importurilor și ajutând la alimentarea exporturilor în creștere. Creșterea prețurilor la gaze a însemnat că prețurile la energie au fost aproape de două ori mai mari decât în anul precedent.

Analiza provizorie a sistemului de electricitate al Marii Britanii se bazează pe date ferme până la 17 decembrie, cu cifre estimate pentru ultimele săptămâni ale anului.

Iain Staffell, de la Imperial College London, autorul principal al raportului, a declarat: „Acesta a fost un an fără precedent pentru industria energetică. Cetățenii resimt apăsarea prețurilor ridicate la gaze pe facturile lor de energie, chiar dacă sursele de energie regenerabilă furnizează rețelei mai multă energie electrică ieftină și ecologică ca niciodată. Lecția din 2022 este că trebuie să ne rupem odată pentru totdeauna de dependența de combustibilii fosili dacă vrem să avem o aprovizionare cu energie mai ieftină și mai sigură.”

Datele Electric Insights sunt comandate de Drax, proprietarul de centrale electrice pe biomasă și hidroelectrice care a beneficiat de prețurile ridicate și volatile ale energiei electrice. Analiza este realizată în mod independent de Imperial.

Marea Britanie și-a extins legăturile energetice submarine – interconectori – cu continentul în ultimul deceniu și, în general, le-a folosit pentru a importa mai multă energie electrică decât a exportat.

Cu toate acestea, se estimează că în acest an Marea Britanie a exportat de patru ori mai multă energie electrică decât în anul precedent, în timp ce nivelurile de import s-au înjumătățit aproape. Acest lucru a dus la înregistrarea de către Marea Britanie a unor exporturi nete de 1,9 Terrawați-oră, în valoare estimată de 3,1 miliarde de lire sterline pentru economie. Este pentru prima dată din 2010 când Marea Britanie a fost exportator net.

Această inversare a fost determinată de exporturile nete către Franța, mai mult de jumătate din industria nucleară franceză fiind scoasă din funcțiune în timpul verii pentru lucrări de întreținere și pentru repararea coroziunii și a fisurilor. Fluxurile de energie electrică pe interconectori sunt în mod normal stabilite de piață, mergând în direcția celui care face cea mai mare ofertă.

Analiza arată, de asemenea, creșterea continuă și puternică a energiei verzi în mixul de energie electrică din Marea Britanie. Fermele eoliene au generat anul acesta un procent record de 28% din necesarul țării, față de 23% anul trecut. Producția de energie solară a crescut la 5% în acest an, de la practic zero cu zece ani în urmă.

Will Gardiner, directorul executiv al Drax, care face presiuni pentru a obține sprijin guvernamental în vederea construirii unei centrale hidroelectrice cu stocare prin pompare și a dotării centralei sale pe biomasă cu tehnologie de captare a carbonului, a declarat: „Putem accelera și consolida securitatea energetică pe termen lung a Marii Britanii prin încetarea dependenței noastre de combustibilii fosili importanți și scumpi și prin creșterea investițiilor în surse regenerabile de energie și în tehnologii ecologice inovatoare, cum ar fi bioenergia cu captarea și stocarea carbonului și hidrocentralele cu stocare prin pompare.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *