Exporturile de ceasuri elvețiene au scăzut în iulie, după doi ani și jumătate de creștere

ceasuri elvețiene Sursa foto: Dreamstime

Exporturile de ceasuri elveţiene au scăzut uşor în iulie, primul declin lunar din ultimii peste doi ani, deoarece cererea a început să încetinească, în contextul preţurilor mai ridicate şi a presiunilor economice, scrie Bloomberg, citat de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Datele publicate de Federaţia Industriei Elveţiene de Orologerie arată că exporturile de ceasuri au scăzut luna trecută cu 0,9%, în termeni de valoare, la 2,5 miliarde de dolari, pe fondul reducerii cererii, în special din China.

Exporturile către China, a doua mare piaţă după SUA, au scăzut în iulie cu 16,6%, după creşterea semnificativă de anul trecut. Singapore, o altă pieţe cheie, a înregistrat un declin de 7,9%.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

În iulie, livrările către Statele Unite au crescut cu 5,2%. În 2021, Statele Unite au depăşit China, devenind principala piaţă pentru ceasurile elveţiene.

Datele sugerează că cererea ridicată pentru ceasurile elveţiene costisitoare a început să se atenueze, în condiţiile în care pe ansamblul anului trecut, exporturile de ceasuri elveţiene au atins un nivel record de peste 27 de miliarde de dolari.

Brandurile de la Omega la Patek Philippe şi Rolex au majorat preţurile, pentru a compensa costurile de producţie mai ridicate.

Analistul Patrik Schwendimann de la Zuercher Kantonalbank susţine că declinul lunar al exporturilor este neaşteptat şi ar putea afecta negativ acţiunile Richemont şi Swatch Group AG.

“Totuşi, ca de obicei, o singură lună de scădere a exporturilor de ceasuri nu ar trebui supraestimată”, a explicat el, previzionând o revenire a creşterii exporturilor în august şi septembrie.

Ultima dată când s-a înregistrat o scădere lunară a exporturilor de ceasuri elveţiene a fost în ianuarie 2021.

“Uşorul declin nu va avea un impact semnificativ asupra tendinţei generale previzionată pentru 2023”, a apreciat Federaţia Industriei Elveţiene de Orologerie.

Exporturile au scăzut pe toate segmentele de preţ, cu excepţia ceasurilor de peste 3.000 franci elveţieni, adică aproape 3.500 de dolari, unde s-a înregistrat un avans de 2,2%.

Industria de orologerie reprezintă aproximativ 10% din exporturile totale ale Elveţiei şi asigură aproximativ 57.000 de locuri de muncă.