Ucraina a exportat aproape 16,2 milioane de tone de cereale până acum în sezonul iulie 2022/iunie 2023, în scădere cu 31,7% faţă de cele 23,8 milioane de tone livrate peste hotare în acelaşi stadiu al sezonului precedent, arată datele publicate luni de Ministerul Agriculturii transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Datele Ministerului Agriculturii arată că Ucraina a exportat până acum aproape 6,3 milioane de tone de grâu, 8,6 milioane de tone de porumb şi 1,3 milioane de tone de orz.
Cotaţia grâului la bursa de cereale de la Chicago a coborât în 17 noiembrie la cea mai scăzută valoare din ultimele 10 săptămâni, după ce ONU a anunţat că s-a ajuns la un acord pentru prelungirea cu 120 de zile a iniţiativei privind exportul de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră. Anunţul privind prelungirea acestui acord, care iniţial urma să expira la 19 noiembrie, a dus şi la scăderea cotaţiilor la porumb, în condiţiile în care este probabil ca livrările de cereale din Ucraina să continue să ajungă pe pieţele mondiale pe termen scurt.
La bursa Euronext, contractul la grâu cu livrare în luna decembrie a scăzut la debutul tranzacţiilor până la 314,75 euro pe tonă, cea mai redusă valoare din ultimele două luni şi jumătate, după care a recuperat pierderile şi a revenit peste pragul de suport de 315 euro pe tonă. Acordul a permis exportarea a peste 11 milioane de tone de cereale din porturile ucrainene în patru luni.
Datele Ministerului Agriculturii arată că Ucraina a exportat în primele 20 de zile din noiembrie trei milioane de tone de diverse cereale, un declin de 29,7% faţă de perioada similară din 2021.
Guvernul de la Kiev se aşteaptă în acest an la o recoltă între 50 şi 52 milioane de tone de cereale, în scădere faţă de nivelul record de 86 milioane de tone în 2021, din cauza randamentelor mai scăzute şi a pierderii de teritorii.