Exporturile de petrol rusesc către India sunt în creștere, în timp ce cumpărătorii din Europa au evitat piața de mărfuri a țării în urma sancțiunilor occidentale impuse Moscovei

petrol

Rusia a exportat de patru ori mai mult petrol rusesc către India în această lună pentru a recupera pierderile din Europa care evită pe cât posibil relațiile comerciale cu țara, scrie Financial Times.

India, a treia țară consumatoare de energie din lume, a preluat mai multe încărcături de petrol rusesc de la comercianți, în timp ce cumpărătorii din Europa au evitat piața de mărfuri a țării în urma sancțiunilor occidentale impuse Moscovei.

Rusia a exportat până acum 360.000 de barili pe zi de petrol în India în martie, de aproape patru ori mai mare decât media din 2021. Țara este pe cale să atingă 203.000 de barili pe zi pentru întreaga lună, potrivit firmei de date și analiză a mărfurilor Kpler.

Alex Booth, șeful de cercetare la Kpler, a spus că India cumpără în mod obișnuit CPC, un amestec de țiței predominant kazah și rus, dar creșterea mare din martie a fost pentru țițeiul rusesc Urals.

„Marfurile de petrol deja angajate din Rusia, care nu găsesc cumpărători în Europa, sunt achiziționate de India”, a spus el. „Exporturile către India au crescut în martie înainte de orice anunț oficial al New Delhi”.

Marți, secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a avertizat că India ar fi pe partea greșită a istoriei dacă ar cumpăra petrol rusesc, deși a recunoscut că achizițiile nu vor încălca sancțiunile SUA.

Din punct de vedere istoric, țițeiul rusesc a constituit sub 5% din totalul importurilor Indiei, care au fost de 4,2 milioane barili pe zi anul trecut.

„Companiile indiene nu se aprovizionau prea mult din Rusia, având în vedere costurile mari de transport”, a declarat Vivekanand Subbaraman, analist de cercetare la Ambit Capital. „Acest lucru pare să se schimbe acum.”

Frontline și alte companii petroliere au evitat să comercializeze petrol rusesc din cauza complexității respectării sancțiunilor, dar mulți mari și comercianți de petrol sunt obligați legal prin contracte să continue să ridice barili rusești.

Sursă foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *