Fabrica de utilaj greu Fortus Iași s-a întors în proprietatea statului. Combinatul ridicat în perioada ceaușistă are o „zestre” de 140 ha într-un mare oraș al României. Ce face statul cu ea?

fortus Sursa foto: Ziarul de Iași

Fostul Combinat de Utilaj Greu Fortus Iași a revenit la stat, după un deceniu de insolvențe, faliment și reorganizare. Potrivit unei HG promovate pe site-ul SGG în ultimele zile ale anului trecut, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a intrat în posesia activelor Fortus, în contul unei datorii la bugetul statului de 238 milioane lei, și acum înscrie terenurile fabricii în rândul bunurilor și domeniul public al statului. Fabrica nu mai este funcțională, așa că AAAS are ca scop acum să valorifice activele în a căror posesie a intrat. Și nu sunt puține. Combinatul dispune de circa 1,4 milioane de metri pătrați, atât platforma industrială proprie cât și dependințe, cât și mai multe corpuri de clădire. 40de hectare sunt în intravlianul Iașiului.

Terenuri comasate reprezintă circa 680.000 de metri pătrați. Restul, până la 1,4 milioane mp, reprezintă terenuri disparate, unele între care se intercalează alte terenuri ce țin de Primăria Iași sau sunt în posesia unor alți proprietari.

“Contractul de dare în plată are ca obiect bunurile mobile și imobile ce compun Activul functional al FORTUS S.A., situat în Mun. Iași, Bulevardul Poitiers nr. 10, jud. Iași, constituit din teren intravilan în suprafață de 456.098 mp, teren extravilan în suprafață de 157.311 mp și construcțiile și mijloacele fixe încorporate, amplasate pe aceste terenuri, identificate în anexa prezentului act normativ și a fost încheiat în vederea stingerii obligației de plată a sumei de 234.755.968,16 lei, inclusă în Programul de plată a creanțelor – Anexa 3 a Planului de reorganizare al FORTUS S.A. modificat, astfel cum acesta a fost confirmat prin Hotărârea intermediară nr. 123/23.02.2016 pronunțată de Tribunalul Specializat Mureș”, se arată în documentul citat.

Înainte de Revoluția din 1989, la Fortus se făceau utilaje de dimensiuni mari și foarte mari pentru alte fabrici. Aici se puteau fabrica pinteni de nave, roți dințate pentru mori de ciment precum și diferite echipamente pentur industria militară. Fabrica avea 11.000 de salariați. Declinul de după 1990 a culiminat cu o privatizare eșuată cu întreprinderea bucureșteană Metalexeportimport. Fabrica a intrat în insolvență în 2012 și în faliment în 2016. Fortus a ajuns la AAAS în urma unie dări în plată din partea Finanțelor, instituția la care fabrica avea cele mai multe datorii.

 

Sursa foto: Ziarul de Iași

Comentarii

  1. Asta este o veste buna pe care toți cei lupta contra mafiei și fraudei o așteaptă! Este ceva greu de observat în astfel de scenarii, deoarece nici statul și nici mediul de afaceri oferă detalii despre așa ceva. Mai trebuie spus că cei care au deținut Fortus erau doar niste “ruși”! Eu nu mă bag in treburile astea complicate, dar unde se poate ajunge la un rezultat,, fac parte din cei care nu stau pe gânduri!

  2. Sa întors la stat după ce a fost distrus complet .bravo statului mafiot român care a vândut toată industria și tot ce a putut la fier vechi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *