Facturarea electronică va aduce economii anuale de 10 miliarde de euro pentru stat

energie factura foto Sursa foto: Confused.com

În România, cei 1,3 milioane de operatori economici activi emit peste 1 miliard de facturi pe an, conform estimărilor ANAF. În același timp, România pierde din contribuții TVA necolectate circa 10 miliarde euro anual, în principal din cauza fraudei. La nivel european aceasta cifră este de peste 100 de miliarde, țara noastră fiind campioană la incapacitatea de colectare a TVA. Potrivit experților, facturarea electronică generalizată ne va ajuta să salvăm acești bani.

Facturarea electronică folosind standardul tehnic european a devenit de la 1 iulie o obligație pentru o parte din companiile românești, cele care lucrează cu instituțiile bugetare sau cele care vând produse cu risc fiscal ridicat. Factura electronică este un format care poate fi procesat automat de către aplicațiile informatice, atât de părțile implicate în tranzacție cât și de ANAF, către care vânzătorii au obligația de a raporta facturile după ce le emit.

Din păcate totuși, la 1 iulie piața nu a fost pregătită corespunzător pentru introducerea facturării electronice, atât comercianții cât și operatorii de sisteme informatice întâmpinând dificultăți de adaptare la noile cerințe, de multe ori cu costuri și eforturi suplimentare semnificative.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Cine așteaptă schimbările de la 1 ianuarie fară să se pregătească riscă să fie o victimă și să plătească scump luxul de a nu fi proactiv. În schimb, cei care planifică bine de acum vor putea obține avantaje competitive majore, transformând noile obligații legale într-o oportunitate de progres. Fiecare dintre noi, ca cetățeni, vom simți efectele benefice ale facturării electronice. Dacă mergem la restaurant de exemplu, când plătim vom putea primi cererea de plată pe telefon și o vom putea achita fară cash și fară card, direct din contul nostru bancar, tranzacția fiind automat înregistrată în contabilitatea vânzătorului și raportată la fisc, fară alte comisioane și fară nici o hârtie tipărită. Pentru firme, se elimină nevoia de a genera și trimite facturi prin e-mail, nu mai trebuie să ne întrebăm cu îngrijorare daca au ajuns la destinatar, sau dacă nu cumva am rătăcit vreo factură pe care trebuia să o plătim”, spune Daniel Homorodean, specialist în facturare electronică.

O companie pierde în medie 3,5 euro pe fiecare factură pe care o emite pe hârtie

Pentru un IMM, totalul timpului cumulat necesar procesării manuale a facturilor trimise și primite ajunge la 24 – 32 de ore pe lună, adică 3 – 4 zile lucrătoare pierdute cu operațiuni care pot fi realizate în mod automat, indică o analiză realizată de un consorțiu de companii IT format din Arxia, Bitstone și EfectRO.

Potrivit experților, facturarea electronică este un pas mare înainte, care va eficientiza afacerile și le va aduce un plus de confort, prin eliminarea eforturilor de a gestiona facturi pe hârtie sau prin email.

În prezent, o companie pierde în medie 3,5 euro pe fiecare factură pe care o emite pe hârtie, prin costuri cu materialele, cu trimiterea, cu procesarea.

De la 1 ianuarie 2023, facturarea electronică se va generaliza ca obligație pentru toate tranzacțiile comerciale între companii. În anii următori, pe plan european, se pregătește trecerea completă la standardul facturii electronice inclusiv în relația cu cumpărătorii persoane fizice și de asemenea se preconizează implementarea conectivității pan-europene, astfel încât facturile să poată fi schimbate și raportate în mod unitar în cadrul Uniunii.

Companiile de utilități pierd 15% din venituri pe transmiterea facturilor pe hârtie

Pentru companiile de utilități, care încă trimit majoritatea facturilor pe hârtie, costurile totale legate de facturile emise se ridică până la 15% din totalul încasărilor, bani care ar putea fi salvați prin facturarea electronică generalizată.

Peste 33 de milioane de facturi sunt emise lunar doar de primii 5 furnizori de utilități din România, ca număr de abonați. 90% dintre facturi sunt încă emise pe hartie. Dintr-un copac tăiat se pot crea în medie 8333 coli de hârtie A4. Doar pentru facturile primilor 5 furnizori de utilități se taie 142.000 de copaci în fiecare an, care în total ar acoperi 1,2% din suprafața țării noastre.

În Italia, stat al cărui model de implementare este urmat de ANAF, trecerea completă la facturare electronică s-a făcut pe parcursul a 3 ani, în 2020 deja 95% din companii folosind facturarea electronică pentru toate facturile emise.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: