Indicele de referință al prețurilor internaționale ale mărfurilor alimentare a crescut în aprilie față de martie, pentru prima dată în ultimul an, datorită cotațiilor mondiale mai mari pentru zahăr, carne și orez, a raportat astăzi Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) potrivit lantulalimentar.ro.
Indicele FAO al prețurilor la alimente, care exprimă modificările lunare ale prețurilor internaționale ale mărfurilor alimentare comercializate în mod curent, a fost în medie de 127,2 puncte în aprilie 2023, în creștere cu 0,6% față de martie.
Indicele a fost, însă, cu 19,7% sub nivelul din aprilie 2022, dar mai mare cu 5,2% decât în aprilie 2021.
Indicele FAO al prețurilor zahărului a crescut cu 17,6% în aprilie 2023 față de luna precedentă, atingând cel mai ridicat nivel din octombrie 2011, din cauza așteptărilor mari, neconfirmate de rezultate privind producția din India, China, Thailanda și Uniunea Europeană, influențată negativ de secetă. Creșterea cotațiilor zahărului la nivel mondial a fost determinată și de un start lent al recoltării trestiei de zahăr din Brazilia, un alt factor fiind și prețurile internaționale mai mari ale petrolului brut, care pot duce la o cerere mai mare de etanol pe bază de trestie de zahăr.
Indicele FAO al prețurilor la carne a crescut cu 1,3% în cursul lunii aprilie, ca urmare a cotațiilor mai mari la carnea de porc, urmate de prețurile la păsările de curte, mai ridicate pe fondul cererii de import din Asia și a scăderii producției determinate de epizootii ( gripa aviară ). Prețurile internaționale la carnea de bovine au crescut, de asemenea, din cauza scăderii livrărilor de bovine pentru sacrificare, în special în Statele Unite ale Americii.
Între timp, indicii de preț pentru alte mari categorii de mărfuri alimentare, cu excepția orezului, și-au continuat tendința de scădere.
Indicele FAO al prețurilor la cereale a scăzut cu 1,7% în aprilie față de martie și a fost, în medie, cu 19,8% sub valoarea din aprilie 2022. Prețurile internaționale ale grâului au scăzut cu 2,3%, în principal din cauza disponibilităților mari de export existente în Australia și Federația Rusă.
Prețurile mondiale la porumb au scăzut cu 3,2%, în aprilie față de martie, deoarece livrările din America de Sud au crescut sezonier odată cu recoltele în curs. Pe de altă parte, pe fondul recoltelor reduse cauzate de costurile mai mari ale inputurilor și de vremea nefavorabilă, în special în afara Asiei, vânzările către cumpărătorii asiatici au susținut o creștere a prețurilor internaționale la orez.
„Este important să urmărim în continuare foarte atent evoluția prețurilor și motivele creșterii prețurilor. Pe măsură ce economiile își revin după încetinirile semnificative, cererea va crește, exercitând o presiune ascendentă asupra prețurilor alimentelor”, a declarat economistul șef al FAO, Maximo Torero. „În același timp, creșterea prețurilor la orez este extrem de îngrijorătoare și este esențial ca inițiativa Mării Negre să fie reînnoită pentru a evita orice alte vârfuri de prețuri, la grâu și porumb”, a adăugat el.
Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a scăzut cu 1,3% în aprilie, înregistrând a cincea scădere lunară consecutivă. Prețurile mondiale ale uleiului de palmier au fost stabile, în timp ce cotațiile pentru uleiurile de soia, rapiță și floarea-soarelui au scăzut în paralel cu presiunea sezonieră a recoltei de soia, cu potențial de atinge un nivel record în Brazilia.
Indicele FAO al prețurilor la produsele lactate a scăzut cu 1,7%, fiind afectat de cererea globală scăzută de importuri de lapte praf și de disponibilitățile mai mari de export de brânzeturi în Europa de Vest.
Într-un nou document privind oferta și cererea de cereale, FAO și-a ajustat prognoza privind producția mondială de grâu pentru 2023. Rezultatul global este acum fixat la 785 de milioane de tone, în scădere față de sezonul trecut, în principal din cauza scăderilor din Australia și Federația Rusă, față de rezultatele lor record din 2022.
La porumb, se așteaptă ca producția Braziliei să atingă un nivel record, în timp ce producția din Argentina se preconizează că va scădea sub nivelurile medii din cauza secetei prelungite și a valurilor de căldură. În schimb, condițiile meteorologice favorabile confirmă așteptările privind randamentul în Africa de Sud, care ar putea obține a doua cea mai mare recoltă înregistrată vreodată, relatează lantulalimentar.ro.