Fără taxe de roaming încă zece ani

Tarife roaming

Parlamentul European și Consiliul au aprobat formal prelungirea cu zece ani, până în 2032, a eliminării tarifelor de roaming pentru comunicaţiile mobile între ţările din UE.

Anunțul a fost făcut pe pagina de Twitter a Comisiei Europene.

„Continuați să sunați, să scrieți mesaje și să folosiți datele mobile în timp ce călătoriți în UE fără costuri suplimentare”, a scris executivul european.

Începând din iunie 2017, Regulamentul privind serviciile de roaming a eliminat tarifele pentru călătorii din UE şi din Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. De atunci, milioane de călători din UE au beneficiat de servicii de roaming la preţurile de pe piaţa naţională (Roam like at home), una dintre cele mai emblematice realizări ale pieţei unice a UE. Iniţial, această eliminare urma să expire în luna iunie 2022, cu riscul de a vedea din nou cum cresc facturile la telefonia mobilă ale europenilor atunci când călătoresc pe continent.

Potrivit Comisiei Europene, utilizarea datelor mobile s-a multiplicat de 17 ori pe parcursul verii anului 2019, comparativ cu vara lui 2016, anul de dinaintea eliminării tarifelor de roaming.

Regulamentul privind serviciile de roaming vizează cele 27 de state membre UE, precum şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, însă nu şi Marea Britanie, ţară care a încetat definitiv să aplice regulile europene de la 1 ianuarie.

Iniţial, Comisia a propus garantarea pentru consumatori “a aceloraşi calităţi şi viteză de conectare la reţea în străinătate ca şi acasă”, un punct care a fost aprig discutat de statele membre şi europarlamentari, preocupaţi să păstreze competitivitatea şi stabilitatea financiară a operatorilor de telecomunicaţii. La final, compromisul convenit prevede că persoanele care călătoresc vor putea beneficia în străinătate de aceleaşi servicii ca şi în ţara lor (acces la serviciile 5G de exemplu), însă operatorii trebuie să îi informeze rapid de existenţa unor factori specifici (de exemplu o viteză mai mică), ce le poate afecta calitatea serviciilor.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *