Fed ar putea crește dobânda cheie pentru prima dată din 2018, pe fondul creșterii inflației

federal reserve Foto: Wikipedia

Rezerva Federală (Fed) este așteptată miercuri să crească dobânda cheie pentru prima dată din 2018, pentru a combate cea mai mare inflație din ultimele patru decenii, alături de impactul războiului din Ucraina și criza continuă de coronavirus, scriu Financial Times și The Guardian.

Analiștii se așteaptă în mod sigur la o creștere a dobânzilor, miercuri, cu un sfert de punct procentual, aducând intervalul de la 0,25% la 0,50%.

Totodată, ei se așteaptă ca Fed să crească dobânzile și în mare parte din cele șapte reuniuni de politică monetară programate pentru acest an.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În urmă cu trei luni, Fed prognozase trei creșteri de un sfert de punct în 2022, urmate de încă cinci până în 2024. Acum, însă, analiștii se așteptă ca Fed să revizuiască aceste așteptări, prognozând mai multe creșteri de dobândă cheie.

O creștere prea rapidă a dobânzilor amenință însă să împingă SUA în recesiune.

Fed are un dublu mandat – de a maximiza ocuparea forței de muncă și de a menține prețurile sub control. Piața muncii și economia în general s-au redresat impresionant, comparativ cu nivelurile minime din timpul pandemiei, mulțumită parțial reducerilor dobânzilor de către Fed și unui program masiv de stimulare. Însă prețurile au crescut cu 7,9% an la an până în februarie – cea mai mare rată a inflației peste 40 de ani.

Fed a respins inițial creșterea prețurilor, spunând despre ea că este „tranzitorie”, dar de atunci a recunoscut că este probabil ca o inflație ridicată să rămână ceva timp.

Problemele de aprovizionare care păreau să se normalizeze la începutul acestui an simt acum impactul războiului din Ucraina și se confruntă cu noi eșecuri, pe măsură ce China impune noi lockdown-uri pentru a reduce noile focare de coronavirus.

Așadar, se așteaptă ca oficialii Fed să-și revizuiască semnificativ previziunile pentru inflație. Estimarea mediană a inflației de bază, care exclude elementele volatile, cum ar fi alimentele și energia, va crește peste 3% până la sfârșitul anului, de la 2,7% în decembrie anul trecut. Estimările pentru anul viitor sunt, de asemenea, așteptate să crească.

Prognozele privind creșterea economică din SUA sunt, de asemenea, setate să se modereze de la ritmul de 5,5% proiectat în decembrie, în timp ce rata șomajului este prognozată să se mențină constantă la 3,5%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: