Federația Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie: Suntem 100% dependenţi de cadrul de reglementare. Modul de luare a deciziilor trebuie să se schimbe/ România este un pic întârziată la planificarea investiţiilor şi venim ultimii la masă

energie electrica Sursa foto: ACUE

România este un pic întârziată şi venim ultimii la masă, pentru că nu putem să le oferim celor care ne pot ajuta cu servicii şi tehnologii o perspectivă foarte clară de planificare a investiţiilor necesare, a declarat, joi, la o conferinţă de specialitate Daniela Dărăban, directoarea executivă a Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), potrivit Agerpres.

“Suntem 100% dependenţi de cadrul de reglementare, iar aici o spun (…) cu toată responsabilitatea. Modul de luare a deciziilor trebuie să se schimbe. Dacă ar fi să fim oneşti, cadrul de reglementare nu trebuie să devină unul sofisticat, ci flexibil, adaptat nevoilor instrumentelor moderne. Noi ar trebui să ne orientăm către potenţialii prestatori de servicii şi furnizori de echipamente, ca să putem să planificăm pentru următorii ani, în funcţie de investiţiile pe care le avem în vedere, serviciile şi bunurile de care avem nevoie. Pentru că o altă provocare la fel de serioasă este accesul în timp la aceste bunuri şi furnizori de servicii. Nu trebuie să uităm că suntem într-o competiţie bună, pentru că toate statele europene fac acest tip de investiţii în momentul de faţă în reţele. Există o cerere foarte mare şi pentru tehnologii, şi pentru servicii. Din acest punct de vedere, aş spune că România iar este un pic întârziată. Venim ultimii la masă, pentru că noi nu putem, în momentul de faţă, să le oferim celor care ne pot ajuta cu servicii şi tehnologii o perspectivă foarte clară de planificare a investiţiilor necesare”, a declarat Daniela Dărăban.

Reprezentanta ACUE a punctat, totodată, faptul că, la ora actuală, reţelele de distribuţie a energiei au intrat într-o nouă etapă.

“Legat de investiţii, cred că aş pleca de la premisa pe care cred că o acceptăm cu toţii – schimbările pe care le vedem în sectorul energetic, de la modul în care producem energia, noile tehnologii care se dezvoltă şi intră pe piaţă foarte repede până la modul în care consumăm energia. Este o schimbare totală de paradigmă. Reţelele intră într-o nouă etapă. Eu am încercat odată să dau un exemplu aşa mai plastic pentru reţelele de distribuţie… Este precum schimbarea de la telefonul fix de acasă, unde primeai apeluri, până la smartphone-ul pe care îl avem astăzi. Deci, efectiv aşa ar trebui să se dezvolte reţelele de distribuţie, în sensul în care astfel de tehnologii să le putem implementa în partea de distribuţie energie, care istoric a fost un segment al sectorului energetic cu un rol destul de bine definit. (…) Vom avea nevoie de flux bidirecţional, trebuie să facem prognoze pe consum, trebuie devenim un fel de dispeceri pentru noul mod de a produce şi a consuma energie fără investiţii. Toate aceste schimbări sunt benefice atât pentru partea de producţie, pentru că înseamnă noi surse, investiţii, dezvoltare economică, plus, bineînţeles, un model de producţie mai sustenabil până pe partea de consum”, a menţionat Dărăban.

Peste 300 de expozanţi sunt prezenţi, în perioada 10 – 13 octombrie, la prima ediţie a evenimentului Energy Expo, organizată de MTR Media Group, cu ajutorul Ministerului Energiei, în Hala Laminor din Bucureşti, pe o suprafaţă expoziţională de 30.000 de metri pătraţi.

Companiile participante la standuri reprezintă toate tipurile de energie, respectiv toate segmentele din piaţa de energie – de la sisteme fotovoltaice (PV) şi sisteme termice solare, inginerie, achiziţii şi construcţii (EPC), eolian – onshore & offshore wind şi sisteme de stocare a energiei la soluţii pentru control şi automatizare industrială, infrastructură şi tehnologii (reţele inteligente, soluţii pentru centre de date etc.), oraşe şi clădiri inteligente, precum şi eficienţă energetică, AI & digitalizare sau combustibili curaţi (exemplu: biogaz, bioetanol, GNL, GNC).

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.