Femeile din Germania au câștigat în medie cu 18% mai puțin decât bărbații anul trecut, în mare parte din cauza unei scăderi a veniturilor după ce au făcut copii și au acceptat să lucreze cu jumătate de normă, a anunțat joi Oficiul Federal de Statistică, scrie Reuters.
Datele arată că diferența de remunerare între femei și bărbați în cea mai mare economie europeană a rămas neschimbată din 2020. Aceasta este în scădere de la 23% când au început înregistrările acestor date în anul 2006.
Pe o bază ajustată, diferența de remunerare între femei și bărbați pentru 2023 a fost de 6%, a precizat biroul.
Câștigurile femeilor încep să stagneze de la vârsta de 30 de ani, vârsta medie la care femeile au primul copil în Germania, a precizat biroul, în timp ce bărbații continuă să câștige mai mult.
“Acest lucru s-ar putea datora faptului că femeile își întrerup mai frecvent cariera în timpul vieții lor profesionale din motive familiale și lucrează cu jumătate de normă”, a precizat biroul, adăugând că avansarea în carieră și creșterile salariale sunt, prin urmare, mai puțin frecvente.
În medie, femeile au câștigat 20,84 euro pe oră, față de 25,30 euro pentru bărbați. Cu toate acestea, cu 7%, diferența este mult mai mică în fostul Est comunist, față de 19% în vestul Germaniei.
Un studiu publicat miercuri arată că numărul femeilor aflate la conducerea celor mai importante companii germane este în scădere.