Fenomen straniu în Rusia: oligarhii sancționați de Occident anunță că își vând companiile, dar nu devăluie numele noilor proprietari. ”O întoarcere rapidă la sălbaticii ani 90”, titrează ziarul economic Kommersant

vladimir putin 2 sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin

Editorialistul Yuri Barsukov de la publicația economică rusă Kommersant a analizat marți un nou fenomen în enconomia rusă: anunțurile pe bandă rulantă ale oligarhilor sancționați de UE, SUA și Marea Britanie privind presupusa vânzare a companiilor pe care le controlat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Ziarul rus remarcă însă că nici unul dintre marii oligarhi nu dezvăluie numele noilor acționari, în timp ce guvernul tocmai a permis ascunderea acestor date, chiar și în cazul companiilor listate la bursă.

Kommersant amintește că această practică a secretului total s-a mai înregistra în Rusia în anii 1990, la marile privatizări ale companiilor de stat. Reamintim că privatizarea uriașei industrii sovietice a dus la apariția primilor oligarhi ruși, cei mai mulți legați de fosta poliție politică KGB (botezată ulterior FSB), dar și de cercul de apropiați ai președintelui Boris Elțîn și de partidul său. Majoritatea – prin intermediul unor companii offshore, multă vreme rămase secrete și ai căror proprietari de facto au început să fie cunoscuți în anii 2000, când a apărut oligarhia rusă.

Analize Economedia

Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar

”Vedem o întoarcere rapidă la sălbaticii ani 90”, scrie ziaristul rus, care dă și exemplul câtorva oliharhi care susțin că și-au vândut marile companii: Andrei Melnicenko (EuroChem și SUEK), Dmitri Mazepin (Uralchem), Dmitri Pumpianski (TMK și Sinary), Vadim Moșkovici (Rusagro), Iskandar Mahmudov (UMMC) și Andrei Bokarev (Kuzbassrazrezugol). Nici unul nu a spus cui a vândut.

”O asemenea tăcere nu e surprinzătoare în fața sancțiunilor, dar rămâne un fapt: nu știm cine controlează acum cele mai mari companii ruse din domeniul industriei chimice, cărbunelui, industriei și oțelului”, scrie Kommersant.

Ziaristul rus încheie analiza arătând că unele indicii despre adevărații proprietari ai acestor companii gigantice ar putea fi aflate cu ocazia tradiționalei recepții pentru mediul de afaceri dată anual de Vladimir Putin. ”În fosta realitate, proprietatea asupra marilor companii era confirmată de participarea oamenilor de afaceri la recepția dată de Administrația Prezidențială”.