Ferma zootehnică DN Agrar Group, afaceri de peste 80 milioane de lei şi profit net de 15 milioane de lei, în prima jumătate a anului

vaca vaci holstein ferma animale Sursa foto: Pixabay

Ferma zootehnică DN Agrar Group a încheiat primul semestru din 2024 cu o creştere de 4% a cifrei de afaceri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, până la 83 milioane de lei, iar profitul net se menţine la 15 milioane de lei, similar cu cel din primul semestru din 2023, în contexul diminuării preţului mediu al laptelui cu 12%, potrivit unui comunicat remis Agerpres.

“Am realizat paşi importanţi în consolidarea poziţiei în piaţă şi am înregistrat rezultate operaţionale şi financiare solide, susţinute de optimizarea activităţii şi a costurilor, ca urmare a investiţiilor strategice în modernizare, digitalizare şi integrarea companiilor din grup. Cantitatea de lapte livrată a crescut cu 17%, menţinând un ritm constant de peste 5 milioane de litri lunar, cu impact în rezultatele financiare înregistrate de companie. În contextul unei pieţe volatile, EBITDA a înregistrat un avans de 10%, până la 35 de milioane de lei. Suntem în grafic cu proiectele de investiţii anunţate. Am finalizat instalarea roboţilor în fermele DN Agrar, reducând semnificativ munca manuală, şi am avansat cu proiectul fermei Straja, unde ne aşteptăm să avem 900 de vaci productive până la sfârşitul anului. Fabrica de compost din cadrul fermei Apold va deveni operaţională în trimestrul al treilea. Iniţiativele noastre strategice, alături de consolidările operaţionale, ne vor ajuta să ne adaptăm pieţei în continuă evoluţie şi să valorificăm noile oportunităţi”, a declarat Jan Gijsbertus de Boer, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al DN Agrar Group.

Veniturile din exploatare ale fermei au fost de 132 milioane de lei, în creştere cu 6% faţă de semestrul 1 din 2023, iar veniturile din producţia vândută au urcat până la 83 milioane de lei, un avans de 4%.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Cheltuielile de exploatare s-au majorat cu 8%, până la 109 milioane de lei, influenţate de reevaluarea mijloacelor fixe din fermele DN Agrar şi de creşterea cheltuielilor cu personalul, având în vedere extinderea activităţii.

Activele totale au ajuns la 329 milioane de lei, o creştere de 7% faţă de finalul anului 2023. Activele imobilizate s-u ridicat la 227 milioane de lei, un avans de 7%, ca urmare a înregistrării ca mijloace fixe a tineretului de vaci de lapte intrat în procesul producţiei de lapte şi a achiziţiilor de echipamente agricole.

Conform comunicatului, datoriile totale au crescut cu 4%, până la 179 milioane lei, faţă de finalul anului 2023. Astfel, la 30 iunie 2024, soldul datoriilor pe termen lung este de 101 milioane de lei şi cel al datoriilor pe termen scurt de 78 milioane de lei.

La finele lunii iunie 2024, şeptelul de animale deţinut de DN Agrar, format din vaci de lapte şi tineret bovin, era de aproximativ 14.700 de capete.

Principalul proiect de investiţii al DN Agrar pentru perioada 2024 – 2027 este noua fermă Straja, situată în apropierea oraşului Alba Iulia, unde a fost demarată construcţia pentru o capacitate viitoare de 5.000 de animale. Finanţarea acestui proiect a fost aprobată de acţionari în luna martie 2024. Până în prezent au fost finalizate fundaţiile, o parte din hala principală şi laguna de colectare a gunoiului de grajd.

“Pentru această nouă fermă creştem tineretul bovin în cadrul fermei Prodlact”, se spune în comunicat.

Grupul DN Agrar include 11 societăţi, dintre care patru ferme a căror activitate principală o reprezintă creşterea bovinelor de lapte (ferma Prodlact), producţia de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar şi Apold), precum şi producţie agricolă vegetală.

În domeniul cerealelor, firmele din grupul DN Agrar cultivă în acest moment peste 7.000 de hectare, localizate pe raza judeţelor Alba, Sibiu şi Hunedoara, şi obiectivul este să ajungă la o suprafaţă lucrată de 10.000 de hectare prin achiziţia altor ferme cu producţie agricolă vegetală şi/sau zootehnică.

“Producţiile obţinute din culturile înfiinţate sunt folosite în principal pentru asigurarea bazei furajere pentru fermele proprii”, menţionează compania.

DN Agrar Group este cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, cu producţie de lapte de vacă şi producţie vegetală. Grupul activează în centrul Transilvaniei, în judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara. Principalele domenii de activitate ale companiei sunt zootehnia, producţia agricolă vegetală, prestările de servicii în agricultură, logistică, transport, turism şi servicii de consultanţă pentru afaceri şi management.

Compania a fost înfiinţată în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer şi este listată la Bursa de Valori Bucureşti, în piaţa AeRO, din februarie 2022. Începând cu data de 19 septembrie 2022, acţiunile DN Agrar sunt incluse în indicele BET-AeRO al celor mai tranzacţionate companii din Sistemul Multilateral de Tranzacţionare SMT. Din 1 martie 2024, acţiunile DN au fost incluse şi în indicii MSCI Frontier IMI şi MSCI România IMI (Investable Market Indices), la categoria Small Cap.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: