Președintele ales al României, Nicușor Dan, se confruntă cu echivalentul politic al reparării unei mașini în timp ce o conduce, potrivit aliaților și potențialilor parteneri de coaliție, care avertizează că țara are nevoie urgentă de un guvern care să mențină accesul la fondurile UE și să reducă cheltuielile publice, scrie Financial Times.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Citește și:
Considerat mult timp un outsider din cauza lipsei sale de sprijin din partea partidelor politice principale care au condus România de la căderea comunismului, Dan, care a candidat ca independent, a izbutit să câștige alegerile de duminică, învingându-l pe candidatul de extremă dreapta George Simion.
„România începe o nouă etapă și are nevoie de fiecare dintre voi”, a spus Dan mulțimii care îl aclamau duminică. „Are nevoie de specialiști care să se implice în politicile publice, are nevoie de societatea civilă, are nevoie de oameni noi în politică”.
Nevoia urgentă de reforme
Dar provocarea imediată a lui Dan va fi numirea unui prim-ministru și a unui guvern capabil să adopte reforme pentru a asigura finanțarea UE, pentru a evita retrogradarea de către agențiile de rating la statutul de junk și pentru a începe reducerea deficitului bugetar – care, la peste 9,3% din PIB în 2024, era cel mai mare din UE.
„O sarcină uriașă, într-adevăr”, a declarat istoricul Ion M Ioniță. „Deficitul explodează, deficitul bugetar și deficitul comercial sunt ambele la niveluri record. Avem nevoie de reforme administrative, reforme economice, în tot acest timp piețele se uită cu mare atenție la noi.”
România se află în așa-numita procedură de deficit excesiv din 2020, iar oficialii UE spun că Comisia Europeană intenționează să intensifice presiunea pe 4 iunie. Motivul escaladării a fost că corecția fiscală a guvernului a fost insuficientă, au spus oficialii, în condițiile în care Bucureștiul a planificat să reducă deficitul la mai puțin de 1% din PIB în acest an.
În același timp, Bruxelles-ul va iniția un proces care ar putea duce la tăierea unei sume semnificative din fondurile UE dacă guvernul român nu va implementa reduceri de cheltuieli, potrivit a trei oficiali UE.
„Turul victoriei lui Dan nu va dura mult, deoarece trebuie să implementeze rapid o corecție fiscală considerabilă, altfel piețele și UE îl vor forța să o facă”, a declarat Mujtaba Rahman, director pentru Europa al Eurasia Group.
În timp ce președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, l-a felicitat rapid pe Dan pentru victoria sa, oficialii au subliniat că a rămas puțină flexibilitate din partea UE pentru un guvern care a întârziat cu reformele, inclusiv guvernanța întreprinderilor de stat, și a lăsat cheltuielile să scape de sub control.
Piețele s-au redresat luni, deoarece amenințarea imediată a unei președinții de extremă dreapta a fost evitată, însă analiștii nu au pierdut din vedere că Dan are un bagaj descurajant, în special că trebuie să lucreze cu politicieni împotriva cărora a făcut campanie.
„Sarcina este imensă, nu numai pentru el, ci pentru întreaga clasă politică”, a declarat Iulian Fota, strateg și fost secretar de stat în Ministerul de Externe, adăugând că Dan va trebui să remanieze liderii politici. „Aceasta este Catch 22: cum să ieși dintr-o criză economică cu aceiași politicieni la putere”.
Potrivit unor persoane din interior, candidatul preferat al lui Dan pentru funcția de prim-ministru este Ilie Bolojan, liderul Partidului Național Liberal (PNL) de centru-dreapta, care este în prezent președinte interimar. PNL ar putea forma un guvern minoritar cu partidul de etnie maghiară UDMR și ar putea conta, de la caz la caz, pe sprijinul social-democraților (PSD).
Întrebarea principală va fi însă dacă PSD va rămâne la guvernare sau se va alătura lui Simion în opoziție.
Liderul PSD Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de prim-ministru săptămâna trecută, după victoria lui Simion în primul tur, care a speriat investitorii și a îngreunat împrumutul guvernului pe piețele internaționale.
PSD ar urma să discute marți problema în interior.
Victor Negrescu, membru PSD în Parlamentul European, a declarat luni presei locale că, indiferent de decizia partidului său, „vom avea un guvern pro-european”.
Ministrul Energiei și membru de rang înalt al PNL, Sebastian Burduja, a declarat că victoria lui Dan a fost „cel mai bun scenariu pe care ni l-am fi putut dori” și un triumf pentru „meritocrație”.
Dan, un matematician în vârstă de 55 de ani, s-a lansat în politică ca activist anticorupție în București, care a sfidat șansele și a câștigat primăria după ce a candidat ca independent – o performanță pe care a repetat-o pentru președinția țării.
„Este o lecție pe care partidele consacrate trebuie să o învețe rapid, instalând … profesioniști, fețe noi și un angajament față de reformă”, a declarat Burduja. În caz contrar, a avertizat ministrul, extrema dreaptă ar putea „obține o mare victorie” în următoarele alegeri generale.