”Finanțarea proiectelor de gaze naturale s-a terminat”, anunță șeful Băncii UE. Deși mizează pe energia verde, banca e criticată că finanțează autostrăzi, considerate ”poluante”

Gaze-aragaz Sursa foto: Pexels

Europa trebuie să înțeleagă că în viitor nu mai e loc pentru combustibili fosili, ”finanțarea gazelor naturale s-a încheiat”, a anunțat șeful Băncii Europene de Investiții – banca Uniunii Europene.

Werner Hoyer a anunțat într-o conferință de presă citată de Euractiv că banca UE va refuza finanțarea construirii de centrale pe gaze care emit mai mult de 250 de grame de dioxid de carbon pe kilowatt/oră, un standard extrem de ridicat. Mai mult, el a spus că din acest an Banca Europeană de Investiții nu va mai finanța infrastructura de transport de gaze și petrol.

În schimb, BEI plănuiește să direcționeze 50% din finanțări spre proiecte care sustenabile din punct de vedere al mediului. Asta înseamnă o mie de miliarde de euro (un trilion de euro) până în 2030 pe proiecte energetice prietenoase cu mediul.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Totul se bazează pe noua politică de mediu a Comisiei Europene, numită GreenDeal și lansată de Ursula von der Leyen la preluarea mandatului de președintă a executivului european. GreeDeal vrea să transforme UE până în 2050 într-o regiune neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, o schimbare ce va avea un impact uriaș asupra industriei din uniune.

Astfel, BEi va finanța proiecte din domeniul energiei regenerabile, al energiei bazate pe hidrogen, al inovării tehnologice și cercetării, a mai spus Werner Hoyer, șeful BEI.

Țintele extrem de ambițioase ale BEI nu sunt însă suficiente pentru unii activiști de mediu. Astfel, potrivit Euractiv, ONG-ul Bankwatch critică Banca UE pentru că finanțează autostrăzi, despre care susține încurajează circulație rutieră poluatoare. (Foto: Pexels)

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: