FINMA, autoritatea elvețiană de supraveghere financiară, vrea puteri sporite după prăbușirea Credit Suisse

credit suisse Sursa foto: Dreamstime

Credit Suisse a fost la un pas de a face implozie cu câteva luni înainte de salvarea sa, a declarat marți autoritatea elvețiană de reglementare financiară în primul său bilanț detaliat al crizei, în timp ce a pledat pentru puteri mai mari de supraveghere a creditorilor pe viitor, scrie Reuters.

Autoritatea de reglementare, FINMA, care a fost criticată pentru supravegherea sa asupra băncii, și-a apărat rolul în prăbușirea care a dus în cele din urmă la cea mai mare salvare a unei bănci de la criza financiară globală din 2008-2009.

Autoritatea de reglementare a declarat că a luat măsuri “de mare amploare și invazive” pentru a corecta deficiențele pe care le-a găsit la Credit Suisse, în timp ce clienții panicați au retras sume uriașe de bani după o serie de pierderi și scandaluri.

FINMA a precizat că măsurile sale în ceea ce privește lichiditățile nu au fost în măsură să evite falimentul iminent al băncii la mijlocul lunii martie 2023.

“FINMA a utilizat întreaga gamă de instrumente pe care le are la dispoziție și a identificat riscul unei posibile destabilizări la Credit Suisse într-un stadiu incipient”, a declarat Thomas Hirschi, șeful unității de criză a FINMA.

“Deși acțiunile sale au avut efect, acestea nu au putut depăși cauzele pierderii de încredere, cum ar fi deficiențele în implementarea strategiei și în gestionarea riscurilor.”

Autoritatea de reglementare a efectuat 108 examinări la fața locului la Credit Suisse în perioada 2018-2022 și a găsit 382 de “puncte care necesită măsuri” – 113 în care riscul a fost considerat ridicat sau critic.

“Aceste cifre și măsuri ilustrează faptul că FINMA și-a epuizat opțiunile și puterile legale”, se arată în raportul său.

FINMA a declarat că își dorește puteri mai puternice, inclusiv capacitatea de a impune amenzi și opțiunea de a publica detalii privind procedurile de aplicare a legii.

Pentru a face față crizelor de lichiditate, în viitor trebuie să fie disponibile procese adecvate de testare la stres, a declarat aceasta în raportul său. De asemenea, FINMA se va concentra din ce în ce mai mult asupra planurilor de lichiditate ale băncii și asupra fezabilității acestora.

De asemenea, autoritatea de reglementare elvețiană dorește să implementeze un așa-numit regim al managerilor de rang înalt, un set de norme care identifică responsabilitățile specifice ale cadrelor de conducere, reflectând cadrul adoptat în Marea Britanie.

Raportul confirmă detaliile raportate de Reuters cu privire la amploarea fragilității băncii în toamna anului 2022.

Privind retrospectiv la criză, Credit Suisse a fost aproape de colaps la sfârșitul anului 2022, banca aflată în dificultate fiind “foarte aproape în mai multe rânduri” de a apela la un sprijin de urgență de 50 de miliarde de franci elvețieni (57,72 miliarde de dolari) pentru lichidități din partea băncii centrale elvețiene, a declarat FINMA.

Criza de lichidități a determinat Banca Națională a Elveției de la acea vreme să ia în calcul naționalizarea creditorului și să injecteze 50 de miliarde de franci în Credit Suisse pentru a menține banca pe linia de plutire, potrivit Reuters, cu șase luni înainte ca banca Credit Suisse să fie în cele din urmă cumpărată de UBS.

Banca, care a fost preluată ulterior de UBS , trebuia să ia măsuri după ce clienții au retras 138 de miliarde de franci în trimestrul al patrulea, a precizat FINMA.

“Banca a fost, în special în decembrie 2022, foarte aproape, în mai multe rânduri, de a decide să apeleze la această facilitate pentru a consolida atât poziția de numerar operațional, cât și cifrele sale cheie de lichiditate”, a declarat marți FINMA.

“Cu toate acestea, a decis să nu o facă, în special din cauza semnalului negativ”, a adăugat FINMA.

FINMA dezvăluie, de asemenea, detalii despre cât de gravă a fost criza de la Credit Suisse în acea săptămână fatală din martie, când lichiditatea s-a prăbușit.

Autoritatea elvețiană de supraveghere a precizat că a impus cerințe mai mari de lichiditate pentru Credit Suisse ca urmare a presiunii asupra finanțării sale în cursul anilor 2020 și 2021.

Cu toate acestea, măsurile luate nu au fost suficiente. De asemenea, Credit Suisse se opunea unor măsuri impuse de FINMA.

“Doar în urma presiunilor repetate din partea FINMA, Credit Suisse a instituit în cele din urmă un sistem de raportare care a permis conducerii sale să verifice punerea în aplicare a măsurilor planificate”, se arată în raport

Guvernul elvețian, Banca Națională a Elveției (SNB) și FINMA au intervenit pentru a sprijini preluarea Credit Suisse de către UBS, se arată în raport, atingându-și obiectivul de a proteja creditorii băncii și de a asigura stabilitatea financiară.

Supravegherea bancară va fi și mai mult în centrul atenției, FINMA supraveghind singura bancă elvețiană de importanță globală – UBS – care are un bilanț de 1 600 de miliarde de dolari – aproape de două ori mai mare decât întreaga economie elvețiană.

“Este clar că starea centrului financiar elvețian peste cinci sau zece ani va fi determinată în mare măsură de consolidarea sau nu a bazei juridice pentru supraveghere în prezent”, a declarat Marlene Amstad, președintele FINMA.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *