Firmele grecești încep construcția unei centrale pe gaz de 840 MW la Alexandroupolis și vizează Balcanii pentru exportul de energie electrică

Port Alexandroupolis 3 Foto: Port Alexandroupolis/ Sursa: hradf.com

Un consorțiu format din Public Power Corp. (PPC), DEPA Commercial și Damco Energy a marcat începerea lucrărilor la o centrală electrică pe gaz în Alexandroupolis, în Grecia, informează Balkan Green Enegy News.

Noua unitate din Alexandroupolis este planificată să aibă o capacitate de 840 MW. Se așteaptă ca aceasta să îmbunătățească condițiile din sistemul de energie electrică din Grecia, deoarece va echilibra sursele regenerabile și va facilita pătrunderea acestora. PPC deține 51% din acțiunile consorțiului, în timp ce DEPA Commercial are 29%, iar Damco Energy a grupului Copelouzos deține restul. Inițial, compania de energie electrică din Macedonia de Nord Elektrani na Severna Makedonija (ESM) a fost așteptată să participe la proiect, pe baza unui memorandum pe care l-a semnat cu Damco Energy.

Aceasta urmează să devină a treia centrală modernă pe gaze naturale din Grecia, după unitatea Mytilineos din Viotia, deja în funcțiune, și unitatea Motor Oil și Terna din Komotini, aflată în prezent în construcție. Se așteaptă ca aceasta să devină operațională după o perioadă de construcție de 32 de luni. Furnizorul grec de gaze naturale DEPA Commercial este cunoscut și sub numele de DEPA Commerce.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Noua uzină va viza exporturile de energie

Noua unitate va fi conectată la substația de tensiune ultraînaltă Nea Santa, unde este conectată și cea de-a doua interconexiune cu Bulgaria, prin urmare are opțiunea de a exporta energie către țări precum Bulgaria, Macedonia de Nord și Serbia.

De asemenea, va putea utiliza combustibilul furnizat prin intermediul terminalului pentru gaz natural lichefiat (GNL) din Alexandroupolis, aflat de asemenea în construcție, și prin Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB).

Premierul Kyriakos Mitsotakis a subliniat că Ucraina va avea nevoie de gaze naturale după încheierea războiului și a susținut că infrastructura din Alexandroupolis poate asigura furnizarea. Grecia își propune să devină o forță de stabilitate energetică în regiunea Balcanilor și nu numai, a spus el și a adăugat că noua centrală electrică pe gaz va contribui la tranziția energetică a țării să fie pregătită pentru hidrogen.

Alexandroupolis se transformă într-o răscruce de drumuri între Asia, Europa și Marea Mediterană, a afirmat ministrul Mediului și Energiei, Kostas Skrekas, care a precizat că, în 2022, aproximativ 70% din gazele naturale din Bulgaria au fost transferate prin Grecia.

Cel puțin trei noi centrale de gaz vor fi necesare până în 2030

De remarcat că anul trecut consumul de gaze naturale în Grecia a scăzut cu 19,2%. Țara folosește combustibilul în principal pentru producția de electricitate și mult mai puțin pentru încălzire decât media din Uniunea Europeană.

Potrivit ultimelor rapoarte și estimări ale Operatorului Independent de Transport al Energiei (IPTO), până la sfârșitul deceniului ar putea fi necesare cel puțin trei centrale electrice moderne pe gaze naturale pentru a sprijini dezafectarea centralelor pe lignit, exploatate în prezent de PPC. Obiectivul minim ar urma să fie atins cu instalația de la Alexandroupolis.

Se așteaptă ca centralele mai vechi pe cărbune să fie scoase din funcțiune între 2025 și 2028, dar calendarul va fi cunoscut atunci când guvernul va finaliza noul Plan național pentru energie și climă (NECP). Documentul este așteptat să fie prezentat pe 16 ianuarie de către un comitet interministerial, notează portalul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: