Fiscul a recuperat de la Dan Voiculescu în dosarul ICA sub jumătate de milion de lei, în mai mult de doi ani. Recuperările marilor prejudicii au scăzut puternic, din cauza pandemiei

Dan Voiculescu, Felix, ICA Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Fiscul a recuperat doar 473.041 lei, din ianuarie 2019 până în prezent, de la inculpații din procesul ICA, printre care și fondatorul Antenelor, Dan Voiculescu. Astfel, statul nu a recuperat decât 8,4 milioane de euro dintr-un prejudiciu de peste 60 de milioane de euro, în mai bine de șase ani și jumătate de când Voiculescu a fost condamnat definitiv. Și recuperarea altor mari prejudicii a mers prost, în pandemie, sumele recuperate scăzând cu peste 30% față de anul anterior.

„Referitor la cuantumul sumelor încasate ca urmare a măsurilor întreprinse în dosarul penal nr. 25497/3/2012, vă informăm că totalul sumelor recuperate până la data de 08.03.2021 este de 41.466.768 de lei”, arată un răspuns ANAF trimis la solicitarea Economedia.

Comparativ, în ianuarie 2019, suma recuperată se ridica la 40.993.727 lei. Așadar, doar 473.041 au fost recuperați în doi ani și două luni. Iar dacă suma în euro se ridica atunci la circa 8,7 milioane de euro, devalorizarea monedei naționale face ca acum prejudiciul recuperat să fie de numai 8,4 milioane de euro.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Judecătoarea Camelia Bogdan l-a condamnat pe Dan Voiculescu, în august 2014, la 10 ani de închisoare și a decis recuperarea unui prejudiciu de peste 60 de milioane de euro, în dosarul de fraudare a fostului Institut de Cercetări Alimentare (ICA). Judecătoarea a mai decis atunci și confiscarea produsului infracțional (bunurile pe care Voiculescu le-a dobândit cu banii furați de la stat), evaluate la aproape 40 de milioane de euro. Unul dintre aceste bunuri, respectiv fostul sediu al ICA, pe care Fiscul a încercat să îl valorifice, a fost cumpărat înapoi chiar de Antena Group, în septembrie 2019.

Recuperările din marile dosare au mers prost în pandemie

Direcția generală executări silite cazuri speciale a încasat anul trecut suma totală de 121.097.053,48 de lei, provenită atât din activitatea de executare silită cazuri speciale, cât și din cea de valorificare a bunurilor intrate în proprietatea privată a statului, în materie penală.

Mai precis, 91.692.032 de lei au fost recuperați din activitatea de executare silită în cazurile speciale, cu aproximativ 32,20% mai puțin față de anul 2019.

De asemenea, a fost recuperată suma de 29.405.021,48 de lei, din activitatea de valorificare a bunurilor intrate în proprietatea privată a statului, prin confiscare dispusă în materie penală, aceasta scăzând cu aproximativ 12,60% mai puțin față de anul 2019.

Totodată, din activitatea Direcției operative de valorificare bunuri confiscate realizată în colaborare cu Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), a rezultat că în anul 2020 au fost atribuite cu titlu gratuit bunuri intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului în valoare totală de 17.093.089,98 de lei, din care 14.400.000 de lei reprezintă valoarea de evaluare/reevaluare aferentă unui bun imobil, iar 2.693.089,98 de lei reprezintă valoarea de evaluare/reevaluare aferentă bunurilor mobile.

Executările silite, mai puțin cele stabilite în cazuri penale prin decizie definitivă a instanței, au fost suspendate anul trecut, din cauza pandemiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Un stat incompetent și corupt. Încă o dată ne demonstrează ca instanțele judecătorești sunt influențate de către inculpați, și nu are cine să i tragă la răspundere (bineînțeles tot de către instanțe superioare), la noi ca la nimeni, corupție pe toate nivelurile.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.