Fitch a acordat Romgaz un rating de “BBB-“ cu perspectiva stabilă/ Este pentru prima dată când compania de stat primeşte rating de la Fitch

gaze Caragele Romgaz Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Agenția de rating Fitch a atribuit Romgaz un rating de nerambursare pe termen lung (IDR) „BBB-” pentru prima dată, cu o perspectivă stabilă, potrivit comunicatului de presă al instituției. Ratingul ‘BBB-‘ al Romgaz beneficiază de o creștere de o treaptă de la ‘bb+’ din profilul său de credit autonom (SCP) pentru sprijinul statului, conform criteriilor de rating pentru entități legate de guvern (GRE).

SCP reflectă poziția dominantă a Romgaz pe piața de gaze naturale din România, potențialul de creștere a producției în amonte prin dezvoltarea zăcămintelor Neptun Deep și Caragele și politica financiară conservatoare. Principalele constrângeri ale ratingului includ scara de producție relativ modestă, lipsa de diversificare geografică din cauza concentrării sale exclusiv pe România, natura îmbătrânită a activelor sale de gaze naturale, cheltuieli de investiții mari și un risc de execuție gestionabil.

Romgaz are planuri ambițioase de dezvoltare a proiectului Neptun Deep, un proiect offshore de mare adâncime în Marea Neagră din România. Romgaz a achiziționat o participație de 50% în proiect de la Exxon Mobil pentru 1 miliard de euro în 2022 și este partener cu OMV Petrom, operatorul Neptun Deep. Planul de dezvoltare include o infrastructură de 10 sonde și o platformă offshore, iar producția ar trebui să înceapă în 2027, ajungând la o producție brută de platou de aproximativ 8 miliarde de metri cubi (mld. mc) pe an. Romgaz și OMV Petrom vor investi până la 4 miliarde de euro în acest proiect.

„Considerăm că Neptun Deep este un proiect transformațional pentru Romgaz. Acesta va permite Romgaz să crească producția de gaze naturale la jumătate, până la aproximativ 150 de mii de barili echivalent petrol pe zi (kboe/d), de la 83 kboe/d în 2023, oprind o tendință de scădere a producției din zăcămintele mature existente. Proiectul va asigura, de asemenea, independența energetică a României și va poziționa țara ca cel mai mare producător de gaze naturale din resurse interne din UE. Considerăm că riscul de execuție este gestionabil, având în vedere experiența partenerului în dezvoltarea de proiecte de petrol și gaze”, se transmite în comunicat.

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *