Fitch a îmbunătățit perspectiva pentru ratingul Italiei, care a fost menținut la „BBB”/ Datoria ţării, de peste 130% din PIB, ar urma să crească

Fitch agentie rating Sursa foto Fitch Sursa foto: Fitch

Perspectiva ratingului de credit al Italiei a fost îmbunătăţită vineri de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, o victorie neaşteptată pentru premierul Giorgia Meloni, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Fitch a menţinut ratingul Italiei la “BBB”, cu două trepte peste categoria “junk” (nerecomandat pentru investiţii”), dar a îmbunătăţit perspectiva la “pozitivă”, citând “recenta performanţă fiscală mai solidă a ţării şi angajamentele de îndeplinire a regulilor fiscale ale UE”.

Aceste elemente “indică o potenţială reducere pe termen mediu a riscurilor fiscale şi de finanţare cauzate de nivelul excepţional de ridicat al datoriei Italiei”, se arată în comunicatul Fitch.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

A treia cea mai mare economie a zonei euro a primit de asemenea o veste bună de la agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings, care a confirmat ratingul la “BBB” şi a menţinut perspectiva stabilă, ceea ce indică că nu există pericolul iminent al unei retrogradări.

Deciziile vin la câteva zile după ce Guvernul premierului Giorgia Meloni a aprobat bugetul Italiei pe 2025 şi a confirmat obiectivele fiscale ambiţioase, ce prevăd până în 2026 scăderea deficitului sub pragul de 3% din PIB stabilit de UE. Totuşi, datoria imensă a ţării, care rămâne peste 130% din PIB, ar urma să crească şi nu va începe să scadă până în 2027, conform propriilor estimări ale Executivului.

Italia, Franţa, Belgia, Ungaria, Malta, Polonia şi Slovacia sunt statele membre ale UE care au intrat în procedura de deficit excesiv (PDE) şi trebuie să-şi reducă cheltuielile publice, a anunţat în iunie Comisia Europeană. De asemenea, Executivul comunitar a demarat proceduri disciplinare contra Italiei, Franţei şi a altor cinci ţări membre UE pentru că au încălcat reglementările UE legate de nivelul datoriei.

“Considerăm că este limitat riscul de nerespectare, deoarece planurile Italiei se aliniază cu cerinţele Comisiei Europene, într-un cadru legislativ nemodificat”, apreciază Fitch.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.