Agenţia de rating Fitch Ratings a îmbunătăţit ratingul pentru datoria pe termen lung a Bulgariei, de la „BBB”, până la „BBB+”, precum şi ratingul pentru datoria pe termen scurt în valută, de la „F2” până la „F1”, perspectiva asociată fiind una „stabilă”, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Asta înseamnă că riscul ca Bulgaria să nu își respecte obligațiile financiare este mai mic decât înainte, dar încă se află într-o categorie medie de încredere. În același timp, evaluarea semnalează o capacitate mai bună de plată a obligațiilor financiare cu scadență apropiată (până la un an).

Termenii „BBB+” și „F1” reprezintă un nivel de risc perceput de investitori. Astfel, Fitch nu anticipează schimbări importante în economie care să ducă la modificarea acestor evaluări în viitorul apropiat, ajutând Bulgaria să atragă investiții și să se împrumute la costuri mai mici.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Îmbunătăţirea ratingului suveran vine după ce la reuniunea de luni a Consiliului Afaceri Economice şi Financiare al UE (ECOFIN) de la Bruxelles, miniştrii de Finanţe ai Uniunii Europene au adoptat în unanimitate decizia privind adoptarea euro de către Bulgaria de la 1 ianuarie 2026, potrivit căreia Bulgaria îndeplineşte condiţiile necesare pentru adoptarea euro. Cursul de schimb a fost stabilit la 1,95583 leva pentru un euro. Dacă totul decurge conform planului, Bulgaria va deveni al 21-lea stat membru al zonei euro de la 1 ianuarie 2026.

Fitch consideră adoptarea euro drept un element pozitiv pentru ratingul Bulgariei.

„Aceasta va oferi ţării statutul de monedă de rezervă, va consolida cadrul de politică monetară, va reduce costul tranzacţiilor, va elimina riscul cursului de schimb pentru bilanţurile companiilor şi ale gospodăriilor şi va deschide opţiuni suplimentare de finanţare externă. Băncile bulgare vor avea, de asemenea, acces la facilităţile de lichiditate ale BCE”, subliniază Fitch.

Agenţia de evaluare se aşteaptă ca ritmul de creştere reală a PIB-ului Bulgariei să rămână stabil la 2,8% în 2025, susţinut de creşterea solidă a salariilor nominale şi creşterea cheltuielilor consumatorilor înainte de aderarea la zona euro. Ritmul de creştere este aşteptat să se modereze, până la 2,5% în 2026, existând posibilitatea ca avansul economiei să fie impulsionat ca urmare a aderării la euro.

Fitch menţionează mai mulţi factori care ar putea duce la o nouă îmbunătăţire a ratingului de ţară al Bulgariei, inclusiv îmbunătăţirea potenţialului de creştere prin reforme structurale şi consolidarea stabilităţii politice care să susţină implementarea reformelor.

Moneda unică europeană a fost lansată pe 1 ianuarie 1999 pentru tranzacţiile electronice, dar a luat o formă concretă începând cu 1 ianuarie 2002, odată cu punerea în circulaţie a monedelor şi bancnotelor care au înlocuit monedele naţionale a 12 state membre ale UE, printre care Germania, Franţa, Italia şi Spania. Ulterior, s-au alăturat alte opt ţări: Slovenia, Cipru, Malta, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, ultima fiind Croaţia în 2023.

Teoretic, toate ţările membre UE s-au angajat să adere la euro imediat ce vor îndeplini condiţiile, dar nu a fost stabilit niciun calendar. Singura excepţie este Danemarca, care a negociat o excepţie după un referendum care a respins adoptarea monedei euro în 2000.