Fitch a revizuit în scădere ratingul pe termen lung atribuit Electrica. Avertisment: Dificultăţile cu care se confruntă Electrica vor persista în 2022

energie electrica

Fitch Ratings a revizuit în scădere, de la “BBB” la “BBB minus”, ratingul pe termen lung atribuit companiei româneşti Electrica şi a menţinut perspectiva negativă, transmite Agerpres. De asemenea, profilul individual de creditare (SCP) al Electrica a fost retrogradat de la “bbb” la “bbb minus”. Fitch avertizează că dificultăţile cu care se confruntă Electrica vor persista în 2022.

“Acţiunile de rating reflectă performanţa extrem de slabă a Electrica în 2021, din cauza costurilor de achiziţie a energiei anormal de ridicate, necesare pentru a acoperi poziţia sa de aprovizionare neacoperită faţă de riscuri şi pierderile semnificative din reţea”, apreciază agenţia de evaluare financiară.

Perspectiva negativă reflectă aşteptările Fitch privind generarea persistent slabă (sau negativă) a fondurilor din operaţiuni (FFO) şi nivelul slab al lichidităţii.

Performanţa negativă din trimestrul patru din 2021, fondurile negative din operaţiuni în 2021 şi o creştere semnificativă a datoriei nete, la 1,1 miliarde de lei, de la 0,4 miliarde de lei în 2020, arată impactul major al actualei pieţe asupra Electrica. O creştere semnificativă a preţurilor energiei a majorat masiv costurile de achiziţie ale porţiunii neacoperite faţă de riscuri din afacerea de furnizare şi costurile necesare pentru a acoperi pierderile mari din reţea, care reprezintă aproximativ 9% – 10% din energia distribuită (aproximativ 2,1 TWh).

Fitch avertizează că dificultăţile cu care se confruntă Electrica vor persista în 2022.

“Nu ne aşteptăm la o atenuare a preţului energiei în 2022, în timp ce atât furnizarea, cât şi distribuţia vor suferi probabil presiuni negative chiar mai accentuate. Ne aşteptăm ca Electrica să fie nevoită să cumpere energie de pe piaţa spot pentru a acoperi pierderile din reţea, în timp ce activitatea de furnizare va fi afectată de continuarea mecanismului de plafonare a furnizării”.

Profilul individual de creditare (SCP) al Electrica a fost retrogradat de Fitch de la “bbb” la “bbb minus”, ceea ce plasează ratingul pe termen lung al companiei la acelaşi nivel cu ratingul suveran al României.

Din cauza perspectivei negative, o revizuire în creştere a ratingului Electrica este puţin probabilă, informează Fitch.

Agenţia ar putea îmbunătăţi perspectiva ratingului Electrica la stabilă, dacă se va normaliza performanţa financiară şi va scădea gradul de îndatorare.

O deteriorare suplimentară a afacerii şi a pieţei şi/sau un impact mai mare decât se estima asupra generării FFO din cauza intervenţiilor politice sau ale autorităţii de reglementare, precum şi o revizuire în scădere a ratingului suveran al României ar putea duce la o retrogradare a calificativului atribuit Electrica, avertizează Fitch.

Sursa foto: ACUE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *