Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a coborât ratingul Turciei într-o zonă inferioară a categoriei “junk” (- nerecomandat pentru investiţii – nr.), avertizând că politicile guvernamentale contribuie la “spirala inflaţionistă” şi descurajează intrările de capital, transmite platforma Bloomberg, citată de Agerpres.
Fitch a informat că a coborât ratingul suveran al Turciei de la “B plus” până la “B”, adică cu cinci trepte sub nivelul “investment grade” (recomandat pentru investiţii -nr.). În plus, perspectiva asociată ratingului Turciei este una “negativă”, ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă în perioada următoare.
“Ghidată de consideraţii politice, Banca Centrală a Turciei a menţinut rata dobânzii la 14% din decembrie 2021, în pofida creşterii rapide a inflaţiei, a impactului războiului din Ucraina asupra pieţelor materiilor prime şi a înăspririi politicii monetare în cele mai dezvoltate economii”, se arată în raportul Fitch.
Anul acesta, Banca Centrală a Turciei nu a modificat rata dobânzii, chiar dacă rata anuală a inflaţiei a urcat la 78,6% în iunie.
În loc să majoreze dobânzile pentru a ţine sub control creşterea preţurilor şi deprecierea lirei, autorităţile turce au adoptat anul acesta câteva măsuri “neortodoxe”. Autoritatea de reglementare bancară a interzis împrumuturile în lire acordate companiilor care deţin valută, cel mai recent efort de a sprijini moneda naţională şi de a atenua presiunile inflaţioniste.
Anul acesta, lira s-a depreciat cu peste 20% faţă de dolar, după un declin de 44% anul trecut.
Pentru acest an, Fitch se aşteapă ca rata anuală a inflaţiei în Turcia să se situeze în jur de 71,4%, cel mai ridicat nivel dintre statele cărora agenţia le atribuie rating suveran, urmând ca în 2023 inflaţia să scadă la 57%.