Florin Cîțu, șef al Guvernului României de numai trei luni, promite nu numai că poate stabiliza finanțele „tensionate” ale țării, ci că poate, de asemenea, să oprească și deteriorarea ratingului suveran al României la categoria „junk”, în ciuda provocărilor pandemiei, scrie Bloomberg.
Florin Cîțu, economist la ING Bank NV înainte de a trece în politică în 2016, a anulat deja o creștere programată de 40% a pensiilor care risca să ducă țara în categoria nerecomandată investițiilor, scrie Bloomberg. În ciuda cheltuielilor suplimentare necesare în pandemia de Covid-19, el a stabilit un buget care va reduce deficitul României, cel mai mare din Uniunea Europeană la momentul la care a lovit pandemia.
Marile companii de rating, care sunt la un pas de a încadra România în categoria „junk”, având perspective negative, ar trebui să „aprecieze” măsurile luate de Guvern, afirmă Cîțu. Însă el spune că, deși companiile își reduc rapid perspectivele, durează mai mult pentru a le îmbunătăți.
„Faptul că am arătat că există o cale clară și credibilă ar trebui să ajute. Vom vedea dacă vor îmbunătăți perspectivele anul acesta”, a declarat marți Florin Cîțu, într-un interviu pentru Bloomberg.
Întrucât economia României s-a remarcat prin cele mai bune performanțe din UE în ultimul trimestru al anului 2020, Cîțu și cabinetul său au elaborat un plan pentru creșteri treptate și durabile ale pensiilor, după plafonarea cheltuielilor cu salariile de stat.
Acestea, combinate cu planuri pentru reorganizarea companiilor de stat și închiderea celor care „mănâncă” resursele publice, ar trebui să contribuie la reducerea deficitului bugetar către limita UE de 3% din PIB până în 2024, de la 9,8% anul trecut. Produsul intern brut va crește cu 4% sau mai mult în acest an, potrivit premierului.
Condițiile în care Cîțu poate face aceste lucruri rămân nefavorabile, totuși. Estul UE este în prezent regiunea cu cea mai mortalitate din lume, pe măsură ce al treilea val de coronavirus străbate continentul. Menținerea restricțiilor asupra vieții de zi cu zi riscă să-i spulbere coaliția de guvernare, în timp ce promovarea reformelor profunde nu este ușoară în unul dintre cele mai corupte state membre ale UE, mai scrie Bloomberg.
Longevitatea lui Cîțu ar putea deveni un subiect fierbinte în țara care a avut nouă prim-miniștri doar în ultimul deceniu.
„Există o rezistență la reformă și la schimbare și este clar că nu se poate face peste noapte. Dar sunt dispus să plătesc orice cost politic pentru a o face. Sunt convins că această coaliție de guvernare va guverna în următorii patru ani”, a spus el.
Moody’s și Standard&Poor’s vor anunța o nouă decizie privind rating-ul României în data de 16 aprilie 2021. Fitch va publica pe data de 23 aprilie 2021 o evaluare a ratingului României.