Florin Cîțu: Vom adopta astăzi în Guvern compensarea facturilor la curent și gaze / Schimbare esențială: Consumatorii vulnerabili pot beneficia și de compensare

Florin Cîțu sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Guvernul va adopta în ședința de luni legislația pentru compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale, a anunțat premierul Florin Cîțu, care a precizat că și consumatorii vulnerabili vor beneficia de compensare, pe lângă ajutorul de încălzire.

Asociația Energia Inteligentă a arătat, într-o analiză, că cei mai săraci consumatori din punct de vedere energetic vor primi mai puțini bani prin legea consumatorului vulnerabil, în timp ce consumatorii cu venituri și case mai mari, cărora statul le va subvenționa facturile, vor primi cu atât mai mulți bani cu cât au o condiție materială mai bună.

Acum, premierul Florin Cîțu anunță că a modificat legea de compensare astfel încât ea să se aplice și consumatorilor vulnerabili, cumulându-se cu legea consumatorului vulnerabil.

„Cetățenii care nu se declară vulnerabili vor beneficia automat de această ordonanță de compensare. Dacă cineva se declară vulnerabil și poate să primească mai mulți bani din compensare va primi diferența. Ne asigurăm că toate aceste opțiuni sunt pentru clienți în această perioadă. Deci vom merge și în paralel. Cetățeanul vulnerabil poate beneficia și de compensare. Cine nu s-a declarat vulnerabil beneficiază doar de compensare”, a declarat premierul.

Florin Cîțu a mai anunțat că schema de compensare a facturilor la curent și gaze pentru consumatorul casnic va fi adoptată în ședința de Guvern din cursul acestei zile. El a precizat însă că Guvernul nu are timp să găsească o soluție și pentru IMM-uri.

„Astăzi în ședința de Guvern vom adopta o compensare a facturilor pentru această iarnă pentru consumatorul casnic. Din păcate având moțiunea maine (n.a moțiunea de cenzură), și cei care vin cu această moțiune mâine ar trebui să-și asume responzabilitatea faptului că nu vom mai avea timp să avem o soluție și pentru consumatorul non-casnic, pentru IMM-uri”, a spus premierul Florin Cîțu.

El a mai precizat că, dacă la nivelul Uniunii Europene există o masă critică de țări care vor avea o plafonare a prețurilor la energie, va exista și în România o decizie la acel moment. „În acest moment avem o țară cu o pseudoplafonare, o alta are intenția”, a precizat premierul.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *