Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri, Florin Pogonaru, a declarat că în problema deficitului bugetar cu care se confruntă România, trebuie găsite mecanismele care duc tot timpul la aceste dezechilibre. El crede că este nevoie de un pact politic care să rezolve această problemă în 2-3 ani.
“Ceea ce discutăm aici sunt chestiuni create de-a lungul a 30 de ani, cu accent 2000, din 2015 încoace. Trebuie, la nivel politic, să ajungem să identificăm mecanismele care creează în permanență dezechilibre. Problema noastră și de asta am fost singurii, primii la care Bruxelles-ul a sesizat că este deficit excesiv, pentru că sunt mecanisme pe care l-am creat și vor crea rupturi în permanență. Am dat exemplu de curând în în în presă. Dacă nu adresăm de exemplu, acest dezechilibru între taxarea muncii și taxarea capitalului, vom avea lobby-uri înfloritoare care în permanență vor găsi portițe, vor găsi exceptări.”, a spus Pogonaru la lansarea The Tax Institute, un nou think tanc care a lansat un studiu de specialitate la BNR.
El a criticat și faptul că executivul a decis să ia bani din fondul de rezervă pentru a plăti salarii: “Citesc în ziar ieri, că din fondul de rezervă se dau creșteri de de salarii funcționarilor publici. O fi vreo urgență? Dar să ne explice cineva, în tot acest timp în care s-au tot pus mandatele pe masă, cum de se fac angajări ca pentru sfârșitul lumii.
Deci, dacă nu există acest pact, acest pact care să aibă o viziune și să stabilească repere concrete în timp unde suntem, cu numărul de funcționari publici ș.a.m.d. ne autodistrugem, deci sunt mecanisme active pentru autodistrugerea noastră. Atrag atenția că în afară de mecanismele clasice, ne confruntăm cu mecanisme de tip nou. De exemplu, la ANAF angajăm de mama focului contabil, când ar trebui să angajăm informaticieni, specialiști în data mining ș.a.m.d. La PNRR ne punem problema – nu vreau să se întâmple asta, dar fac pariu că acolo suntem – la PNRR, presupunând că am face reforme, nu avem profesioniștii care să scrie proiectele prin care să acceseze acești bani. Dacă nu e, se externalizează, cum au făcut toate celelalte țări. Ne uităm la bani și nu avem cum să-i accesăm. Trebuie să adresăm în prezent aceste mecanisme ca să nu spunem pe urmă că am avut ghinion.”
În același timp, Florin Pogonaru a mai spus că economia românească trebuie să crească pe baza investițiilor, nu a consumului: “Marea problemă a economiei românești, dacă mă întrebați, este că nu adaugă valoare adăugată. Procentul este imens de mic, trebuie lucrat și stimulată creșterea pe bază de investiții, nu pe bază de consum. Să nu mai fim patrioți crescând PIB-ul prin consum. Haideți să ne uităm la cum creștem PIB-ul pe bază de de investiții, cum creștem PIB-ul pe bază de valoare adăugată și nu de comodificare în continuare.”
Pe de altă parte, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri a criticat și facilitățile de care se bucură unele domenii din economia românească: “Atunci când se dau aceste exceptări, suntem favorizați unii contra altora. Mereu m-a fascinat chestiunea asta. De multe ori am adus angajați din Sri Lanka în România. I-am adus de la aeroport, s-au dus direct la firmele de curierat care dau alimente, care dau, nu știu ce. Ce discutăm noi că sunt constructorii favorizați, nu CAS, nu CASS, e, vorba aia, o fericire? Constructorii au plâns că au rămas fără angajați-i străini și au vrut facilități. În momentul ăla, eu, care n-am facilități la angajare, ce fac, mă dau cu capul de toți pereții că nu pot să plătesc salariile pe care le plătește ăla din construcții, care necăjit pe ăla cu curieratul ș.a.m.d. Hai să înțelegem chestiile astea că ne auto-subminăm domeniile în care acționăm. Sunt jocuri de sumă nulă și sunt jocuri auto-destructive.”