FMI a îmbunătățit perspectiva de creștere a Rusiei, pe măsură ce războiul stimulează economia

banca centrala a rusiei, rusia, moscova, rubla, ruble, economie, inflatie, sanctiuni occidentale Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP - Banca Centrală a Rusiei

Economia Rusiei se va extinde mult mai rapid în acest an decât se preconiza anterior, potrivit FMI, deoarece cheltuielile militare ale președintelui Vladimir Putin se vor reflecta într-o creștere mai amplă, scrie Financial Times.

Produsul intern brut este prognozat să crească cu 2,6% în acest an, mai mult decât dublu față de ritmul preconizat de FMI încă din luna octombrie, și ușor mai lent decât expansiunea de 3% estimată pentru 2023.

Îmbunătățirea Rusiei, cu 1,5 puncte procentuale, este cea mai mare pentru orice economie prezentată într-o actualizare a World Economic Outlook a fondului, publicată marți.

Cifrele vor ridica noi întrebări cu privire la eficiența multiplelor runde de sancțiuni occidentale menite să diminueze veniturile fiscale recoltate de Kremlin pentru a-și finanța războiul din Ucraina.

Predicția FMI conturează o imagine mai solidă a perspectivelor imediate ale economiei rusești decât chiar și decât previziunile propriilor meteorologi de la Kremlin. Banca centrală conservatoare a Rusiei a prognozat în noiembrie anul trecut o creștere de doar 0,5-1,5% în 2024, în scădere de la 2,2-2,7% în 2023. 

Ministerul economiei, mai optimist, a declarat că în 2023 creșterea ar putea ajunge la 3,5%, dar se așteaptă la o creștere mai mică, de 2,3% în acest an. 

Pierre-Olivier Gourinchas, economistul șef al FMI, a declarat că noile proiecții rămân „oarecum preliminare”, economiștii fondului încercând să valideze statisticile rusești.

„Cu siguranță, economia rusă se descurcă mai bine decât ne așteptam noi și decât se așteptau mulți alții”, a declarat el într-un interviu acordat Financial Times. 

Acest lucru ar putea fi explicat prin stimulentul puternic oferit de cheltuielile guvernamentale în „economia de război” rusă, a spus el. Prețurile ferme ale materiilor prime au ajutat la menținerea veniturilor din exporturile legate de combustibilii fosili și au contribuit în mod important la activitatea generală. 

Dar Gourinchas a avertizat că, pe termen lung, creșterea potențială a economiei rusești va fi probabil mai mică decât înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei, în urmă cu aproape doi ani. 

Putin, care în mod tradițional lasă politica macroeconomică în seama tehnocraților săi și care a arătat și mai puțin interes pentru aspectele sale fine de la invazie, a prezis el însuși că creșterea va fi chiar peste prognoza oficială a Rusiei. 

Președintele rus a declarat că creșterea PIB-ului pentru 2023 ar putea depăși previziunile de 3,5% și ar putea chiar să treacă de 4%. „Se calculează în mod constant, așa că s-ar putea să existe o creștere mai mare a PIB-ului”, a declarat Putin în fața unei audiențe de oameni de afaceri din Khabarovsk în această lună. 

Putin a declarat că performanța economică a țării a fost „un rezultat uimitor. Se presupune că ne sufocă și ne presează din toate părțile”.

O săptămână mai târziu, Putin a afirmat că creșterea Rusiei din 2023 a fost „fondată în primul rând pe cererea internă de consum și de investiții”, despre care a spus că a inclus cheltuieli record în construcții, precum și în industrie, agricultură, turism și transport de marfă.

Dar înalți oficiali economici au avertizat că aceste cheltuieli ar putea duce la supraîncălzirea economiei. „Dacă încerci să conduci mai repede decât îți permite designul mașinii și calci pe accelerație cât de tare poți, atunci motorul se va supraîncălzi mai devreme sau mai târziu și nu vom ajunge departe. S-ar putea să mergem repede, dar nu pentru mult timp”, a declarat în decembrie guvernatorul băncii centrale Elvira Nabiullina.

Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP - Banca Centrală a Rusiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *