Fondul Monetar Internaţional (FMI) a transmis joi că monitorizează îndeaproape noile anunţuri privind tarifele comerciale ale Statelor Unite, subliniind că incertitudinea în privinţa perspectivei economice globale rămâne ridicată. Instituţia a făcut apel la guvernele lumii să colaboreze pentru menţinerea unui mediu comercial stabil, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Declaraţia vine după ce preşedintele Donald Trump a anunţat miercuri impunerea unor tarife de 50% asupra importurilor de cupru şi asupra altor produse provenite din Brazilia, începând cu 1 august, precum şi majorarea taxelor pentru bunuri din alte 21 de ţări.

”Situaţia legată de comerţ este în continuă evoluţie, iar incertitudinea rămâne ridicată”, a spus un purtător de cuvânt al FMI într-un răspuns adresat agenţiei Reuters.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

”Ţările ar trebui să continue să lucreze constructiv pentru a sprijini un mediu comercial stabil şi pentru a aborda provocările comune.”

FMI a anunţat că va oferi mai multe detalii în actualizarea World Economic Outlook, ce urmează să fie publicată la sfârşitul lunii iulie, înaintea termenului de 1 august stabilit pentru noi negocieri comerciale.

Potrivit sondajelor publicate marţi, incertitudinile legate de viitoarele tarife americane afectează perspectivele fabricilor din SUA, Asia şi Europa, chiar dacă unele sectoare par să reziste momentan.

Analiştii avertizează însă că slăbiciunea structurală evidenţiată de aceste sondaje scoate la iveală provocările cu care se confruntă atât companiile, cât şi factorii de decizie politică, pe fondul eforturilor administraţiei Trump de a remodela ordinea comercială globală.

Oficialii americani susţin că tarifele impuse până acum nu au alimentat inflaţia şi că legea reducerilor de taxe adoptată săptămâna trecută va compensa orice efecte negative temporare ale noilor taxe comerciale.

În raportul său din aprilie, FMI a revizuit în scădere estimările de creştere economică pentru SUA, China şi alte economii majore, invocând efectele tarifelor americane aflate la cele mai ridicate niveluri din ultimul secol. Fondul avertiza atunci că tensiunile comerciale în creştere vor frâna suplimentar ritmul de creştere global.

Deşi activitatea economică s-a accelerat uşor în trimestrul al doilea, pe fondul stocurilor acumulate în aşteptarea noilor taxe, economiştii avertizează că impactul real al tarifelor se va resimţi mai puternic în a doua jumătate a anului.