Focar de pestă porcină în Vrancea, la una dintre cele mai mari ferme din țară, unde peste 20.000 de animale vor fi sacrificate. Prefect: “Impactul economic e greu de cuantificat”

porci ferma pexels sursa foto: Pexels

Impactul economic al focarului pe pestă porcină africană (PPA) confirmat în ferma de la Goleşti, care va duce la sacrificarea a peste 20.300 de animale, va avea un impact foarte mare asupra activităţilor comerciale care se aprovizionau din fermă, dar şi asupra bugetului de stat, a declarat, vineri, prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, citat de Agerpres.

“Din păcate,suntem în situaţia unui nou focar de PPA care a afectat toate cele 18 hale din 18 existente în perimetru, cu o capacitate de peste 20.300 de porci, care vor trebui eutanasiaţi în următoarea perioadă şi mai apoi îngropaţi. Impactul economic e greu de cuantificat. În următoarele luni, operatorul comercial va trebui să facă tot felul de proceduri de dezinfectare, activităţi de reorganizare şi mai apoi, după ce vor fi înlăturate toate pericolele şi riscurile, de reumplere a halelor cu animale, care vor trebui să ajungă la maturitate pentru sacrificare, ceea ce operatorul estimează la circa nouă luni. În intervalul acesta, operatorul avea câteva serii contractate de livrare a carcaselor de porc cu firme din judeţ şi ţară, care vor trebui să se reorienteze şi să găsească alţi furnizori. Cu siguranţă carnea va fi mult mai scumpă, pentru că intervin şi costurile cu transportul”, a declarat prefectul Halici.

De asemenea, el a arătat că acest impact se duce în cascadă, afectând inclusiv bugetul de stat. “Având în vedere că operatorul nu va mai avea operaţiuni financiare, vânzări, nu va mai plăti nici taxele aferente, TVA, impozite directe sau indirecte, contribuţii pentru angajaţi la bugetul asigurărilor de sănătate sau de pensie. Conform datelor de la Finanţe, contribuţia societăţii la bugetul de stat era undeva de circa 11,5 milioane lei anual, undeva la aproape un milion de lei pe lună, astfel că impactul bugetar va fi destul de mare”, a detaliat prefectul.

După ce focarul iniţial focarul de PPA a fost localizat la o singură hală, ulterior s-a extins în întreaga exploataţie, ceea ce a impus sacrificarea tuturor animalelor din fermă.

“Duminică după-amiază am fost notificaţi de medicul fermei de la Goleşti, care a fost la rândul său anunţat de îngrijitorul unei hale, cu privire la o suspiciune de PPA, după ce au apărut primele cadavre, patru capete. Luni am trimis echipă oficială în exploataţie, s-au preluat probe, seturi de organe, sânge de la animalele cu semne clinice de PPA, probe care au fost expediate direct la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, pentru confirmare sau infirmare. Marţi, am primit buletinul de analiză cu rezultate pozitive. Primele probleme au fost identificate în adăpostul numărul 2 din cele 18 existente în exploataţia cu pricina. Am studiat mai multe variante cu agentul economic şi medicii, în vederea împărţirii societăţii în două unităţi epidemiologice, astfel încât să putem delimita zona afectată de PPA şi să eliminăm animalele doar din zona afectată”, a spus directorul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vrancea, Mihai Cristinel.

Acesta a adăugat că printre măsurile imediate luate s-au numărat organizarea de fluxuri separate de furajare, de personal, de eliminare a cadavrelor, însă rezultatele ulterioare au confirmat extinderea infecţiei.

“Din păcate, joi dimineaţă, în jurul orei 11,00, am fost anunţaţi că au apărut cadavre şi semne clinice în alte hale, diferite de primele infestate. Acest fapt a eliminat total planul de a delimita şi extrage doar animalele din zona afectată iniţial. Motiv pentru care s-a luat decizia să eliminăm toate animalele din exploataţie, peste 20.000 de capete”, a spus directorul Mihai Cristinel.

Acesta a precizat că s-au luat toate măsurile de reducere a riscului răspândirii virusului, inclusiv referitoare la trasabilitatea carcaselor care au plecat din fermă în cele 21 de zile anterioare confirmării focarului de pestă porcină şi distrugerea acestora, precum şi a produselor care au rezultat din aceste carcase.

“În funcţie de presiunea virală, boala se poate manifesta mai agresiv, de la câteva zile până la 15 zile. În zonă au fost instituite restricţii de personal, utilaje şi animale, au fost notificate primăriile din zonă, medicii veterinari de liberă practică din zonă cu privire la existenţa focarului de PPA, astfel încât toată lumea să respecte restricţiile de mişcare a persoanelor şi animalelor, în vederea prevenirii riscului de infectare cu virusul PPA. De asemenea, am făcut trasabilitatea porcinelor carcaselor care au plecat către unităţi de abatorizarea din judeţ şi din afara judeţului Vrancea, am iniţiat alerte, astfel încât DSVSA-urile judeţene, pe raza cărora se află abatoarele la care au ajuns porcinele de la societatea comercială din Goleşti, să urmărească alerta şi să recupereze din marfa acelor loturi, dacă mai sunt pe stoc. Toată marfa care există pe stoc va fi retrasă şi dirijată spre incinerare în unităţi autorizate sanitar-veterinar. Precizez că retragerea se face pentru marfa din 21 de zile anterioare confirmării focarului de PPA în fermă. Retragem inclusiv produsele finite dacă acestea provin din loturile suspecte. Dacă produsele au ajuns la consumatorul final, nu se va mai recupera nimic”, a precizat directorul DSVSA.

Ferma de la Goleşti, cea mai mare din judeţ şi a doua la nivel naţional, a mai fost afectată şi în 2021 de pesta porcină, când a fost nevoie să sacrifice toate animalele existente în fermă, circa 30.000 de suine.

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *