Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri: Interes major pentru IMM Invest Plus/ Gradul de suprasubscriere e de 352%

bani, euro, finantare

Pe baza volumului finanțărilor pe care estimează că le vor acorda în 2023, cele 19 de bănci înscrise în programul IMM INVEST PLUS au solicitat un plafon total de 21.947.017.075 lei, înregistrându-se astfel un grad general de suprasubscriere de 352,67%, raportat la plafonul total aprobat în vederea emiterii de garanții de către FNGCIMM în cadrul schemei de ajutor de stat, pentru componentele gestionate de către acesta, în valoare de 6.223.044.627 lei.

Datele vin de la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, care anunță că a finalizat centralizarea cererilor de înscriere în program ale finanțatorilor, analizarea datelor și a informațiilor furnizate referitoare la dimensionarea plafoanelor de garantare solicitate în vederea acordării de garanții.

Cel mai mare interes l-a suscitat Subprogramul AGRO IMM INVEST cu un grad de suprasubscriere de 675,14% pentru un plafon aprobat de 150.046.348 lei.

Subprogramul IMM Invest România dispune și în 2023 de cea mai mare valoare a plafonului alocat, 4.419.053.530 lei, gradul de subscriere înregistrat fiind de 331,13%.

Cererea este semnificativă și pentru celelalte subprograme, plafoanele solicitate depășind semnificativ plafoanele alocate și aprobate prin Ordinul nr. 938/184/388/47/09.02.2023.

Cu un plafon disponibil de 802.377.075 lei, IMM Prod a înregistrat un grad de subscriere de 415,21% iar pentru Garant Construct, componenta destinată susţinerii proiectelor de investiţii pentru IMM-urile și întreprinderile mici cu capitalizare de piaţă medie din sectorul construcţii gradul de subscriere este de 351,18% pentru un plafon aprobat de 750.567.674 lei.

Componenta Garant Construct destinată susţinerii proiectelor de investiţii de scară mică pentru unităţile administrative – teritoriale, care presupun finanţarea unor activităţi din domeniul construcțiilor are un grad de subscriere de 330,69% iar plafonul alocat este de 101.000.000 lei.

Instituțiile financiare înscrise in Program sunt: Banca Transilvania, ING Bank, BCR, Unicredit Bank, CEC Bank, Raiffeisen Bank, BRD, Eximbank,  OTP Bank, First Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Alpha Bank, Procredit Bank, Patria Bank, Libra Internet Bank, Vista Bank Romania, Garanti Bank, Techventures Bank și Banca Română pentru Credite și Investiții.

Aplicația programului este deschisă, întreprinzătorii se pot înscrie pe www.imminvest.ro pentru a beneficia de facilitățile de finanțare oferite prin Programul IMM Invest PLUS, cel mai mare parteneriat public-privat din România.

Bilanțul celor trei ani de implementare 2020-2022 a IMM INVEST înregistrează peste 65.000 de garanții acordate, în valoare de peste 41 miliarde lei, care au susținut credite de peste 48 miliarde. În urma acestei injecții de capital în economie, peste un milion de locuri de muncă au fost salvate, spun reprezentanții FNGCIMM. În 2022 au accesat Programele IMM INVEST respectiv IMM INVEST PLUS circa 19.000 de antreprenori, care au obținut credite de peste 17 miliarde lei.

Valoarea garanțiilor acordate în anul 2020 reprezintă 28,4% din valoarea tuturor garanțiilor acordate de FNGCIMM în 18 ani activitate desfășurată în perioada 2002 – 2019.

În anul 2020, numărul garanțiilor acordate s-a dublat comparativ cu anul precedent, iar valoric creșterea a fost de 349%, programul IMM INVEST având o contribuție majoră la această creștere.

Ce înseamnă programul IMM INVEST PLUS

Componenta IMM INVEST ROMÂNIA facilitează accesul la finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv start-up-urilor, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinanțarea altor credite de investiții sau cheltuieli destinate achiziției de părți sociale și acțiuni.

Componenta AGRO IMM INVEST este dedicată întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv start-up-urilor, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.

Componenta IMM PROD are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor de către IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activează în sectoare productive.

Componenta GARANT CONSTRUCT are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale pentru îmbunătățirea eficienței energetice, susținerea investițiilor în domeniul energiei verzi și alinierea la obiectivele de mediul implementate de:

1.IMM-uri şi întreprinderi mici cu capitalizare de piaţă medie din sectorul construcțiilor, inclusiv start-up-uri, precum și arhitecți și birouri individuale de arhitectură

2.Unități Administrativ Teritoriale (municipii, orașe, comune).

Sursa foto: mfe.gov.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *