Fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă. Descoperă oportunități de finanțare pentru dezvoltarea de soluții sustenabile (P)

articol-1 https://www.shutterstock.com/image-photo/wind-turbine-solar-panels-sunset-concept-2283496245

În contextul schimbărilor climatice și al creșterii costurilor energiei, putem considera energia regenerabilă o investiție nu doar inspirată, ci și necesară. Dintre beneficiile pe care le au companiile ce decid să investească în energie regenerabilă fie pentru autoconsum, fie pentru producție, amintim reducerea dependenței de combustibilii importați, scăderea costurilor pe termen lung, alături de alinierea la eforturile globale de reducere a emisiilor de carbon.

Companiile din România sunt încurajate să investească în energie verde printr-o serie de programe ce oferă finanțare pentru noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile, instalarea de panouri fotovoltaice și stații de încărcare și soluții ce conduc la eficiență energetică în sectorul industrial. Prezentăm în cele ce urmează trei astfel de oportunități de finanțare: vei afla cine poate beneficia de fonduri nerambursabile, ce investiții pot fi realizate și care sunt sumele alocate. De asemenea, vei descoperi cum poți obține finanțare cu sprijinul Goodwill, companie care, din anul 2008, oferă soluții complete pentru accesarea fondurilor nerambursabile în România.

Trei programe care finanțează trecerea la energie verde

1. Fondul de modernizare – Noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum/producție

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Programul sprijină investiții care țin de:

  • Achiziţionarea de instalaţii sau echipamente noi pentru construirea de capacități noi de producție a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană, solară sau hidro;
  • Realizarea de construcţii ce fac obiectul proiectului de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană, solară sau hidro.

Finanțarea alocată este de maximum 500.000 euro/MW pentru producție de energie, iar în cazul proiectelor de tip autoconsum: maximum 500.000 euro/MW pentru sistemele de peste 1 MW și maximum 1 milion de euro/MW pentru sisteme sub 1 MW. În ceea ce privește contribuția proprie, aplicanții determină procentul de cofinanțare asumat prin proiect, iar acest angajament va determina punctajul obținut și va avea un efect direct asupra șanselor de câștig. În acest context, nu este recomandată solicitarea sumei maxime prin proiect, fără contribuție proprie.

Pot aplica la acest program IMM-uri și întreprinderi mari care au înscrise în actul constitutiv activități privind producerea și comercializarea de energie electrică – CAEN 3511 – Producția de energie electrică. (Societatea va avea înscrisă și autorizată în statutul societăţii/actul de înființare, până la contractarea proiectului, activitatea privind producerea de energie electrică, clasa CAEN 3511 – Producția de energie electrică.)

2. Electric Up II – Panouri fotovoltaice și stații de încărcare

Este un program ce alocă finanțare de până la 150.000/beneficiar, sumă cu care pot fi decontate cheltuieli care țin de:

  • Achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere instalată de minimum 27 kWp și maximum 150 kWp*;
  • Achiziţia a cel puțin unei stații de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, cu minimum două puncte de încărcare;
  • Consultanță și management de proiect;
  • Realizarea şi instalarea unui sistem de avertizare/semnalare pentru stația de reîncărcare;
  • Realizarea şi instalarea panoului de informare;
  • Proiectare.

*Proiectul de investiţii supus cererii de finanţare trebuie să conţină o putere instalată minimă de 27 kWp şi minimum o staţie de reîncărcare de 22 kW cu cel puțin două puncte de încărcare și cu acces public permanent pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.

Pot aplica pentru finanțare IMM-uri și orice entitate, inclusiv din domeniul HoReCa, implicit întreprinderi mari și întreprinderi individuale, care pot obține până la 150.000 euro, cu o contribuție proprie de 25%.

3. PNRR C6.I5 – Eficiență energetică în sectorul industrial

Este un program ce finanțează înlocuirea instalațiilor și a echipamentelor vechi cu unele noi, mai performante și mai eficiente energetic. Companiile care accesează programul pot obține până la 2.000.000 euro nerambursabili/proiect, fonduri destinate instalațiilor/echipamentelor specifice pentru întreprinderi din industrie, pe baza auditului și bilanțului energetic, de exemplu:

  • Echipamente care alcătuiesc linii de producție, motoare, transformatoare;
  • Compresoare de aer, pompe, instalații/ echipamente/sisteme de ventilație;
  • Sisteme de încălzire/răcire, boilere, arzătoare, schimbătoare de căldură, convertizoare de frecvență, baterii de condensatoare;
  • Sisteme integrate de management al consumului de energie.

Această oportunitate de finanțare se adresează microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, întreprinderilor mari din sectorul industrial, care pot obține până la 2.000.000 euro/proiect, contribuția proprie fiind de minimum 35%.

De ce să investești în energie verde cu fonduri nerambursabile?

Hidrocarburile, în special petrolul, cărbunele și gazele naturale, au fost principala sursă de energie a omenirii în ultimul secol. Cu toate acestea, amenințarea continuă a schimbărilor climatice și efectele lor asupra sănătății și bunăstării oamenilor, dar și facturile din ce în ce mai mari au accentuat nevoia de a investi în surse alternative de energie. Pentru a răspunde acestor preocupări, tehnologiile bazate pe energie regenerabilă sunt esențiale în consolidarea unui viitor energetic sustenabil. În acest context, există o tendință tot mai mare de utilizare a surselor de energie regenerabilă, proiecțiile sugerând că ponderea energiei regenerabile în producția globală de energie se va extinde de la 14% în 2018 la 74% până în 2050, potrivit unui studiu publicat în 2023, în revista Environmental Chemistry Letters.

Iată care sunt cele mai importante beneficii ale energiei regenerabile, potrivit Organizației Națiunilor Unite:

  • Independență energetică

Aproximativ 6 miliarde de oameni sunt dependenți de combustibilii fosili din alte țări, ceea ce îi face vulnerabili la efectele conflictelor geopolitice. În schimb, sursele de energie regenerabilă sunt disponibile în toate țările, iar potențialul lor nu a fost încă exploatat pe deplin. The International Renewable Energy Agency estimează că 90% din energia electrică mondială poate și ar trebui să provină din surse regenerabile până în 2050. Energia regenerabilă poate elimina dependența de importuri și protejează țările în fața fluctuațiilor imprevizibile ale prețurilor combustibililor fosili.

  • Crearea de locuri de muncă

The International Energy Agency apreciază că tranziția către emisii nete zero va duce la o creștere globală a locurilor de muncă în sectorul energetic: în timp ce aproximativ 5 milioane de locuri de muncă în producția de combustibili fosili ar putea fi pierdute până în 2030, se estimează că 14 milioane de noi locuri de muncă vor fi create în domeniul energiei curate, ceea ce ar duce la un câștig net de 9 milioane de locuri de muncă.

  • Costuri reduse

Energia regenerabilă este cea mai ieftină opțiune de energie, iar prețurile tehnologiilor de energie regenerabilă scad rapid. Costul energiei electrice produse de energia solară a scăzut cu 85% între 2010 și 2020, în timp ce costurile energiei eoliene onshore și offshore au scăzut cu 56% și, respectiv 48%. Scăderea prețurilor face ca energia regenerabilă să devină mai atractivă în general, inclusiv pentru țările cu venituri mici și mijlocii, de unde va proveni cea mai mare parte a cererii suplimentare de energie electrică.

  • Reducerea poluării aerului

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial, aproximativ 99% dintre persoane respiră un aer care depășește limitele de calitate a aerului și care le amenință sănătatea, iar peste 13 milioane de decese în fiecare an în lume sunt cauzate de factori de mediu ce puteau fi evitați – inclusiv poluarea aerului. Trecerea la surse de energie nepoluantă, cum ar fi energia eoliană și solară, contribuie astfel la o mai bună calitate a aerului.

Așadar, de beneficiile energiei regenerabile se pot bucura atât companiile care implementează aceste soluții, cât și comunitățile din care ele fac parte. De aceea, programele care oferă finanțare pentru soluții regenerabile sunt o oportunitate importantă pentru afacerile ce își propun o astfel de inițiativă.

Goodwill, partenerul tău în accesarea fondurilor nerambursabile. Beneficiezi de consultanță și servicii integrate

Cu peste 3.000 de proiecte câștigătoare și mai mult de 600 de milioane de euro finanțare nerambursabilă obținută pentru cei care au apelat la serviciile lor, Goodwill se numără printre liderii din domeniul consultanței în fonduri europene la nivel național. Dacă îți dorești să accesezi una dintre oportunitățile de finanțare în domeniul energiei regenerabile, Goodwill îți va oferi sprijin în toate etapele acestui demers:

  • Consultanță – echipa de experți din cadrul Goodwill Consulting este pregătită să te ghideze în elaborarea și depunerea proiectului;
  • Întocmirea memoriului tehnic, achiziționarea și instalarea panourilor fotovoltaice – specialiștii Goodwill Energy îți stau la dispoziție în această etapă, astfel încât tu să te poți bucura de economiile imediate;
  • Servicii de proiectare pentru întocmirea documentației tehnice – Goodwill Studio îți furnizează documentația necesară pentru cererea de finanțare, dar și asistență pe toată perioada de implementare a proiectului.

Nu rata oportunitatea de a transforma viitorul companiei tale și de a contribui la un mediu mai curat prin implementarea soluțiilor de energie regenerabilă! Contactează Goodwill pentru a obține sprijin în accesarea de fonduri nerambursabile!

Referințe:

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: