Foști angajați ai TiKTok dezvăluie controlul strict al companiei-mamă din China asupra aplicației de socializare

tiktok Sursa foto: Pixabay

Foștii angajați ai TikTok afirmă că există motive de îngrijorare din cauza controlului pe care compania mamă chineză ByteDance îl are asupra aplicației de socializare, scrie CNBC.

Un fost recrutor angajat al TikTok susține că trebuia să lucreze de la 10 dimineața până la 7 seara, iar de cele mai multe ori s-a trezit lucrând în schimburi duble. Aceasta se datorează faptului că directorii companiei ByteDance din Beijing erau puternic implicați în luarea deciziilor în cadrul TikTok și se așteptau ca angajații companiei din California să fie disponibili la orice oră din zi, a spus fosta angajată. Angajații TikTok, a completat ea, erau așteptați să lucreze și în timpul orelor de lucru chinezești pentru a răspunde la întrebările venite din partea ByteDance.

Acest recrutor, alături de alți patru foști angajați, au declarat pentru CNBC că sunt îngrijorați de compania-mamă chineză a aplicației de socializare, despre care spun că are acces la datele despre utilizatori americani și este implicată activ în luarea deciziilor și dezvoltarea produselor companiei din Los Angeles.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Fostii angajați au declarat că granițele dintre TikTok și ByteDance sunt atât de neclare încât sunt aproape inexistente.

Un angajat a spus că angajații ByteDance pot accesa datele utilizatorilor din SUA. Acest lucru a fost evidențiat într-o situație în care un angajat american care lucra la TikTok trebuia să obțină o listă de utilizatori globali, inclusiv americani, care au căutat sau au interacționat cu un anumit tip de conținut – ceea ce înseamnă utilizatori care au căutat un anumit termen sau hashtag sau au apreciat o anumită categorie de videoclipuri. Acest angajat a trebuit să contacteze o echipă de date din China pentru a accesa aceste informații. Datele primite de angajat includeau ID-urile specifice ale utilizatorilor și aceștia puteau extrage orice informații pe care TikTok le avea despre acei utilizatori. Acest tip de situație era comună, spune un al doilea angajat.

Politica de confidențialitate a TikTok afirmă că compania poate partaja datele pe care le colectează cu grupul său corporativ, care include ByteDance. „Putem partaja toate informațiile pe care le colectăm cu un părinte, filială sau alt afiliat al grupului nostru corporativ”, se arată în politica de confidențialitate.

TikTok a minimizat importanța acestui acces. „Folosim controale de acces riguroase și un proces strict de aprobare supravegheat de echipa noastră de conducere din SUA, inclusiv tehnologii precum criptarea și monitorizarea securității pentru a proteja datele sensibile ale utilizatorilor”, a spus o purtătoare de cuvânt a TikTok.

Dar un expert în securitate cibernetică a spus că ar putea expune utilizatorii la cererile de informații din partea guvernului chinez. „Dacă autoritățile legale din China sau compania-mamă solicită datele, utilizatorii le-au dat deja dreptul legal să le predea”, a spus Bryan Cunningham, director executiv al Institutului de politici și cercetare în domeniul securității cibernetice de la Universitatea din California, Irvine.

TikTok s-a lansat pe plan internațional în septembrie 2017. Compania sa mamă, ByteDance, a achiziționat Musical.ly, o aplicație socială care a crescut în popularitate în SUA, pentru 1 miliard de dolari în noiembrie 2017, iar cele două au fuzionat în august 2018. În doar câțiva ani, aplicația a acumulat rapid o bază de utilizatori de aproape 92 de milioane de persoane în Statele Unite. Aplicația a găsit o nișă în special în rândul adolescenților și adulților tineri. TikTok a depășit Instagram ca a doua aplicație de socializare preferată a adolescenților americani, după Snapchat, conform unui raport din octombrie 2020.

Anul trecut, fostul președinte Donald Trump a încercat să interzică TikTok în SUA sau să forțeze o fuziune cu o companie americană. Administrația Trump și-a exprimat îngrijorarea în materie de securitate națională cu privire la proprietarul chinez al aplicației de socializare. Fostul secretar de stat Mike Pompeo afirma la un moment dat că TikTok ar putea „furniza date direct Partidului Comunist Chinez”.

TikTok a respins în mod constant aceste afirmații, spunând pentru CNBC: „Nu am furnizat niciodată date despre utilizatori guvernului chinez și nici nu am face acest lucru dacă ni se cere”.

La începutul lunii iunie, președintele Joe Biden a semnat un ordin executiv care a revocat ordinul lui Trump de a interzice aplicația dacă nu găsește un cumpărător din SUA. Cu toate acestea, ordinul lui Biden stabilește criterii pentru ca guvernul să evalueze riscul aplicațiilor conectate la adversarii străini.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: