Fostul ministru al Finanțelor Alexandru Nazare îl acuză pe Florin Cîțu că a blocat împrumutul către CEC Bank fără explicații

Florin Cîțu și Alexandru Nazare - InquamPhotos George Călin Foto: Florin Cîțu și Alexandru Nazare (InquamPhotos / George Călin)

Fostul ministru al Finanțelor Alexandru Nazare îl acuză pe fostul premier Florin Cîțu că a blocat alocarea unui împrumut către CEC Bank necesar pentru cerințele europene fără să dea explicații, deși acesta fusese deja agreat cu un directorat al Comisiei Europene.

El a spus că Florin Cîțu s-a opus în mod repetat aprobării acestei ordonanțe și alocării de fonduri către CEC Bank, fără să ofere argumente.

Guvernul Ciucă a aprobat vineri acordarea unui împrumut de 1,4 miliarde de lei către CEC Bank, din fondurile Ministerului Finanțelor, pentru ca banca să respecte o serie de cerințe europene de capital.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Proiectul de Ordonanță pentru acest împrumut fusese publicat de Ministerul Finanțelor joi seară. Vineri dimineață, președintele PNL Florin Cîțu a cerut ca rectificarea de buget să fie prezentată în coaliție, înainte de a fi aprobată în ședința de guvern.

Economedia a întrebat CEC Bank de ce nu poate folosi lua un împrumut din piață pentru a îndeplini cerințele europene. CEC Bank a răspuns, într-un comunicat de presă, că nu poate folosi sursele tradiționale și acum a demarat primele acțiuni premergătoare pentru accesarea piețelor de capital.

Postarea integrală a lui Alexandru Nazare:

„Pe scurt, filmul acestui an în privința CEC și a împrumutului subordonat. Deblocarea împrumutului pentru CEC nu este doar o veste bună, ci o acțiune necesară pe care am propus-o încă de la elaborarea bugetului de stat. La momentul acela premierul Cîțu s-a opus vehement, fără să ofere argumente, deși ordonanță era complet elaborată.

După adoptarea bugetului am revenit cu propunerea în vederea primei rectificări. Premierul mi-a transmis că deși am elaborat OUG el nu o va introduce pe ordinea de zi a Guvernului și nu va aproba alocarea de fonduri. Fără explicații.

Am demarat în luna Mai discuții tehnice cu Comisia Europeană (DG Competition) pentru a clarifica orice aspecte care mai puteau apărea și am programat și o discuție în luna iulie cu comisarul european Vestager pe acest subiect pentru a avea argumente suplimentare în disputa cu Florin Cîțu și a mă asigura că nu vor apărea divergențe cu oficialii europeni.

Împrumutul era însă prevăzut în planul de afaceri al CEC, deja agreat cu DG Competition.

A urmat remanierea, pe 8 Iulie.

La prima rectificare deși solicitată de CEC, chestiunea împrumutului subordonat a rămas suspendată. Astăzi prin rectificare ministrul de resort a făcut primul pas pentru deblocarea acestei probleme, în ciuda opoziției fostului premier, care a cerut o discuție în coaliție. Urmărind contextul prezentat mai sus  este plauzibil că unul dintre motive să fi fost tot încercarea de blocare a împrumutului.

Nici acum nu m-am lămurit pe deplin care ar putea fi resortul opoziției feroce din partea lui Florin Cîțu în privința acordării unui împrumut în condiții de piață unei bănci de stat românești, cu un rol cheie pentru economia românească”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: