Fotbalul, o afacere pe bani mulți. Cinci dintre cele mai mari zece transferuri au avut loc în ultimii doi ani și au costat 600 milioane de euro

Fotbal sursa UEFA Champions League Foto: UEFA Champions League

În urmă cu trei ani, Paris Saint-Germain a zguduit lumea fotbalului când l-a transferat pe Neymar de la Barcelona pentru o suma uimitoare de 222 milioane de euro. În următoarea fereastră de transfer de vară, clubul l-a luat pe Kylian Mbappe de la Monaco pentru 145 de milioane de euro plus 35 de milioane de euro în bonusuri. Cele mai scumpe transferuri din toate timpurile au avut un impact masiv asupra întregului ecosistem fotbalistic, provocând o creștere semnificativă a sumelor de transfer.

Conform datelor SafeBettingSites.com, jumătate dintre cele mai mari zece transferuri de fotbal din toate timpurile s-au întâmplat în ultimii doi ani, valoarea lor totală ajungând la aproape 600 de milioane de euro.

Giganții spanioli precum Real Madrid se știa că aruncă cu bani, doborând recordul de transferuri pentru a-l semna pe Zinedine Zidane în 2001 pentru 75 de milioane de euro, Cristiano Ronaldo în 2009 pentru 94 de milioane de euro și Gareth Bale în 2013 pentru 100 de milioane de euro.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Cu toate acestea, transferul Neymar a creat un efect de domino care a făcut ca Barcelona să cheltuiască în total 265 milioane de euro pentru Ousmane Dembele și Philippe Coutinho în sezonul 2017/2018, ambele semnături clasându-se în primele cinci cele mai mari taxe de transfer din toate timpurile. Cu toate acestea, alte mega-tranzacții au avut loc și după fereastra de transfer de vară din 2017, subliniind veniturile în creștere ale cluburilor de fotbal europene de top.

În vara anului 2019, Atlético Madrid a împrumutat 127,2 milioane de euro pentru transferul atacantului João Felix de la Benfica , cea mai scumpă afacere din ultimii doi ani. Gigantii fotbalului spaniol Barcelona și Real Madrid au plătit, de asemenea, sute de milioane de euro pentru a aduce noi jucători în echipele lor.

În același an, Barcelona a cheltuit 120 de milioane de euro pentru a-l aduce pe Antoine Griezmann de la Atlético Madrid, cu 5 milioane de euro mai mult decât suma de transfer plătită de Real Madrid pentru a-l aduce în cele din urmă pe Eden Hazard pe Santiago Bernabeu.

Deși pandemia a avut un impact masiv pe piața de transferuri anul trecut, sezonul 2021/2022 a adus două tranzacții de mega-valoare. În august, Manchester City l-a semnat pe Jack Grealish pentru un record britanic de 117,5 milioane euro, în timp ce Chelsea a scos 115 milioane euro pentru a-l readuce pe Romelu Lukaku de la Inter Miano înainte de sezonul 2021-22.

João Félix, Romelu Lukaku și Jack Grealish și-au mărit valoarea de piață după ce au mers la noile cluburi, valorile lor de piață crescând cu 10 milioane euro, 25 milioane euro, respectiv 35 milioane euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: