FOTO „Ruination Day”. The Economist vede „cea mai mare ruptură în politica comercială americană din mai bine de un secol”

donald trump, fost presedinte american, sua, statele unite, republican, alegeri prezidentiale sua 2024 Sursa foto: Kevin Dietsch / Getty images / Profimedia

Donald Trump folosește ferăstrăul pe coperta „The Economist”. Pentru a împodobi prima pagină a ediției sale din 5 aprilie, săptămânalul britanic a ales un desen cu președintele american decupând metodic granițele Statelor Unite desenate pe sol.

Un proiect de bricolaj improvizat menit, fără îndoială, să izoleze complet această insulă de verdeață de lumea exterioară. Dar ajungem să ne întrebăm dacă republicanul nu va deschide din neatenție o trapă și nu-şi va grăbi propria cădere. Miercuri, 2 aprilie, de la Casa Albă, Trump a oficializat instituirea taxelor vamale pentru toate produsele străine, de oriunde ar fi acestea din lume: 34% pentru importurile din China, 20% pentru cele din Uniunea Europeană, 24% pentru cele din Japonia etc. A anunțat astfel o „Liberation Day” („Ziua Eliberării”) care prevesteşte renașterea industriei americane. „The Economist” vede în asta „cea mai mare ruptură în politica comercială americană din mai bine de un secol” și „Ruination Day” („Ziua Ruinei”), potrivit Rador Radio România.

The Economist Ruination Day Donald Trump
Sursa foto: The Economist

„Cu ”ziua Eliberării”, America întoarce complet spatele ordinii comerciale globale și îmbrățișează protecționismul. Pentru țările zguduite de vandalismul absurd al președintelui, întrebarea este cum să limiteze stricăciunile”.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Ziarul de tendinţă liberală și apărător al liberului schimb descrie un președinte care „se hrăneşte cu iluzii”, vânzând susținătorilor săi revenirea la o „epocă de aur” fantasmagorică – în acest caz, perioada premergătoare anilor ’30, marcaţi de Marea Depresiune. Dar afirmațiile sale se bazează, se pare, pe nimic, decât pe cunoștințe șchioape despre funcționarea economiei globale și pe un revizionism istoric nestăpânit.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„El a comis greşeala cea mai gravă, cea mai dăunătoare și inutilă din epoca modernă”.

Rămâne de văzut care vor fi consecințele acestui război comercial. Ziarul prezice o inflație generalizată pentru consumatorii americani, precum și o scădere a competitivității companiilor, acum mai puțin supuse concurenței internaționale.

De asemenea, se teme de efectul bulgăre de zăpadă al ripostelor și măsurilor de retorsiune luate de partenerii comerciali ai Statelor Unite. În caz de escaladare, lumea ar putea fi cufundată într-o criză economică la fel de catastrofală precum cea din anii 1930. „Taxele vamale absurde ale președintelui Trump vor crea un haos economic”.

Sursa: COURRIER INTERNATIONAL / Rador Radio România / Traducerea: Gabriela Sîrbu

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.