FOTO Un monument din Bulgaria, aflat la 4 ore de România, atrage 50.000 de exploratori urbani pe an

Buzludzha 4 Sursa foto: Buzludzha Project

Monumentul Buzludzha în formă de OZN a fost abandonat după căderea regimului comunist din Bulgaria. Dar asta nu îl împiedică să atragă aproximativ 50.000 de vizitatori pe an, inclusiv exploratori urbani și fotografi, scrie Euronews.

Structura în formă de OZN care se află alături de un turn monumental a fost construită între 1971 și 1984 pentru a celebra înființarea Partidului Social Democrat Bulgar.

După căderea regimului comunist, clădirea a fost abandonată și lăsată să se dărâme. Monumentul este într-o stare instabilă, iar intrarea este interzisă.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
Sursa foto: Buzludzha Project

În ultimele decenii, interioarele sale sinistre și deteriorate au atras mii de vizitatori curioși și au dobândit faimă pe rețelele sociale. Monumentul din era comunistă atrage 50.000 de exploratori urbani pe an. Structura în descompunere a devenit celebră pe internet și apare adesea pe conturile de social media dedicate locurilor abandonate.

Acum, consiliul local Kazanlak propune achiziționarea structurii spectaculoase pentru a-i spori popularitatea ca destinație turistică. Autoritățile din Kazanlak spun că vor cere locuitorilor să voteze dacă consiliul ar trebui să cumpere structura memorială comunistă.

Sursa foto: Buzludzha Project

Nu a trecut neobservată nici de organizațiile de patrimoniu. În 2020, o echipă internațională de restauratori a început lucrările de reparare și conservare a mozaicurilor interioare.

Desenele murale care exaltă valorile și liderii comuniști sunt alcătuite din peste două milioane de plăci și acoperă o suprafață de aproximativ 1.000 de metri pătrați. De-a lungul anilor, cupola s-a prăbușit parțial, lăsând aceste mozaicuri la mila elementelor.

Sursa foto: Buzludzha Project

Restaurarea mozaicului a fost finanțată din fonduri private, astfel încât propunerea consiliului din Kazanlak marchează prima dată când un organism public își exprimă interesul pentru monument.

Primarul din Kazanlak, Galina Stoyanova, a declarat că dorește să investească 3,5 milioane de euro din Planul de redresare al UE în restaurarea clădirii și transformarea acesteia într-o atracție turistică.

Structura în formă de farfurie este deținută în prezent de statul bulgar.

Anterior a fost în mâinile Partidului Socialist Bulgar, care nu a avut fondurile necesare pentru a proteja memorialul care sărbătorește 1 300 de ani de la crearea primului stat bulgar și 90 de ani de la fondarea primului Partid Socialist.

Deși devine din ce în ce mai apreciat ca bun arhitectural și cultural, monumentul rămâne controversat.

Acesta este încă un puternic simbol politic și ideologic, iar versanții muntoși din apropiere continuă să fie folosiți pentru reuniunile anuale ale socialiștilor bulgari.

Sursa foto: Buzludzha Project

În cazul în care propunerea primarului va fi aprobată, la 17 noiembrie va fi organizat un referendum pentru ca locuitorii să voteze dacă consiliul ar trebui să achiziționeze monumentul.

Sursa foto: Buzludzha Project

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: