FOTO/VIDEO Constructorii care modernizează magistrala de tren Braşov – Sighişoara au cumpărat patru ,,cârtiţe” (scuturi TBM) care vor săpa cele două tuneluri de 12 kilometri. Ministerul Transporturilor a pierdut deja peste 300 de milioane de euro, finanţare europeană pentru reabilitarea magistralei

Magistrala Braşov Sighişoara API Sursa API

Constructorii care modernizează secţiunea centrală a Magistralei de tren dintre Braşov şi Sighişoara au cumpărat cele patru ,,cârtiţe” (scuturile de foraj TBM) care vor săpa tunelurile de la Ormeniş şi Homorod, două tuneluri cu o lungime totală de 12 kilometri. Reabilitarea liniei de tren dintre Apaţa şi Caţa,  aproape 30 de kilometri în judeţul Braşov, din care 10 km. reprezintă linie nouă construită este cel mai complex şantier de infrastructură de transport de după Revoluţie, anunţă Asociaţia Pro Infrastructură care a prezentat şantierul unde lucrează asocierea RailWorks (Aktor- Alstom-Arcada).

Termenul de execuţie este de patru ani, finanţarea este asigurată prin Programul Connecting Europe Facility (CEF) unde s-au pierdut deja peste 300 de milioane de euro, dar vor fi noi întârzieri mai ales că, pentru tunelul de 7 kilometri de la Ormeniş încă nu au fost rezolvate problemele birocratice : ,,Asociația Pro Infrastructură a făcut o vizită oficială pe acest tronson, parte din Coridorul European Rin Dunăre. Lucrările prevăzute sunt impresionante din toate punctele de vedere: două tuneluri noi cu lungimea de 5, respectiv 7 kilometri cu galerii duble, alte trei tuneluri cu galerii comune, un viaduct de 1700 de metri și zeci de mii de metri liniari de piloți forați. Ne bucurăm să vedem o mobilizare bună în mai multe puncte de pe șantier. Am fost informați că antreprenorul a semnat contractul pentru achiziția a patru TBM-uri (Tunnel Boring Machine), utilaje folosite pentru execuția tunelurilor lungi, asemănătoare “cârtițelor” de la metrou. Ele vor săpa tunelurile cu o viteză de 15 metri/zi. La portalul în care vor fi aduse TBM-urile pentru tunelul Homorod vor începe lucrările de foraje în cursul acestei luni, urmând ca în prima parte a lui 2022 să fie lansate TBM-urile. La portalul de unde vor fi lansate celelalte două, pentru tunelul Ormeniș (cel de ~7 kilometri), este extrem de important să fie rezolvate veșnicele blocaje birocratice.” a notat API.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Contractul pentru reabilitarea secţiunii centrale Apaţa – Caţa, (acum în lungime de 43 km şi 28 de km după reabilitare) a fost semnat pentru 2,7 miliarde lei cu asocierea Aktor- Alstom – Arcada şi are o durată de 4 ani. Este un contract cu o mare complexitate tehnică pentru că vor fi construite şi patru tuneluri noi a anunţat CFR Infrastructură:

Modernizarea a 28,2 km linie de cale ferată din care 6,11 km vor fi reabilitaţi, 9,626 km line nou construită şi 12,464 km linie în tunele

– 3 staţii reabilitate (Racoş, Mateiaş, Ormeniş)

– 2 pasaje superioare

– 7 poduri ✓ 10 podețe ✓ 3 viaducte ✓ 4 tuneluri nou construite (cale simplă) la Ormeniș (dublă galerie 6,9 km) și Homorod (dublă galerie 5,2 km)

– Instalații de centralizare electronică, introducerea sistemului de management al traficului ERTMS, instalații de energoalimentare

Licitaţia pentru modernizarea Magistralei Braşov – Sighişoara, parte a coridorului IV a fost lansată în 2016 pentru două din cele trei secţiuni: Braşov – Apaţa, respectiv Caţa – Sighişoara (85 km), cu o valoare de aproape 3 miliarde lei, în timp ce secţiunea centrală Apaţa – Caţa (28 km) a fost licitată în 2017. Contractele pentru modernizarea celor două secţiuni de la capete au fost semnate de-abia în martie 2020. România a pierdut 320 de milioane de euro, finanţare europeană, pentru modernizarea magistralei de tren dintre Braşov şi Sighişoara, pentru că nu a reuşit să semneze la timp contractele de execuţie pentru reabilitarea celor trei secţiuni de pe acest traseu, toate cele trei contracte fiind mult întârziate din cauza contestaţiilor. Pentru secţiunea centrală (Apaţa – Caţa) contractul a fost semnat în septembrie 2020 după 22 de termene în justiţie, explica fostul ministru al Transporturilor, Lucian Bode.

Despre stadiul lucrărilor de modernizare pe tronsonul Simeria – Curtici, Economedia a scris aici.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Din păcate, când va fi gata, la numai două benzi pe sens, va fi, cel puțin, la fel de bulucită ca celelalte șușele de-acu’!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.