FOTO-VIDEO. Primele imagini cu lucrările de pe lotul feroviar Cluj Napoca – Aghireș, unde trenurile vor circula cu 100 km/h / Lotul finanțat cu 1,6 miliarde lei din PNRR este la numai 5% execuție, arată Asociația Pro Infrastructura

Linia ferata cluj napoca oradea

Lotul feroviar Cluj Napoca – Aghireș, primul de pe Magistrala CFR 300 Cluj-Napoca – Oradea – Frontieră Ungaria, a ajuns la doar 5% execuție, la cinci luni de la emiterea Autorizației de Construire, anunță Asociația Pro Infrastructură, care a realizat imagini și filmări în premieră cu lucrările. Lotul finanțat din PNRR cu 1,6 miliarde lei este construit de Alstom-Arcada și termenul de finalizare este 2026 pentru a nu pierde banii europeni.

„În plin sezon de construcții și într-o zi de lucru, joi, am sperat să vedem o mobilizare mai bună a Asocierii RailWorks formată din Arcada și Alstom. Progresul fizic este aproximativ 5% cu avans financiar 11%. Lucrările de până acum constau în demontarea firului 1, execuția organizării de șantier și amenajarea albiei râului Nadăș. Încă se circulă pe firul vechi până la Aghireș. Ținta ambițioasă este încadrarea în termenele PNRR, adică finalizarea până în 2026. Contractul de 1,6 miliarde lei fără TVA a fost semnat în 30.12.2022 și prevede 6 luni de proiectare și alte 36 de execuție. Spuneți voi ce șanse sunt să se respecte aceste jaloane”, arată Asociația Pro Infrastructura.

Pe aici trenurile ardelenești „high speed” vor circula cu maxim 100 km/h față de 80 km/h înainte, pe același traseu sinuos austro-ungar, fiindcă doar două curbe au fost reproiectate, la nord-vest de Gârbău. Îmbunătățirile notabile sunt electrificarea liniei și introducerea semnalizării moderne ETCS. Într-un viitor incert va exista și un serviciu de tren metropolitan, mai arată API.

„Lotul 1 Cluj Napoca-Aghireș are o lungime de aproape 31 kilometri, contractul are o valoare de 1,6 miliarde lei, iar asocierea RailWorks (Alstom-Arcada) urmează să modernizeze 13 poduri și să execute unul nou la Cluj Napoca-Tăietura Turcului. CFR Infrastructură a semnat un nou contract cu o valoare de 1,61 miliarde de lei (fără TVA)! Vor fi făcute lucrări pentru electrificarea și modernizarea secțiunii Cluj Napoca-Aghireș (Lotul 1) a magistralei de cale ferată Cluj Napoca-Oradea-Episcopia Bihor (166,2 km). Asocierea de constructori români și francezi trebuie să finalizeze lucrările, pe cei 30,41 de km, în 42 de luni (6 luni proiectare și 36 de luni execuția lucrărilor). Contractul prevede inclusiv o serie de lucrări civile în stațiile CF Cluj Napoca și Aghireș, dar și în haltele de mișcare Baciu Triaj și Gârbău. Vor fi modernizate 13 poduri, 35 podețe și 1 pasaj superior nou (Tăietura Turcului – Primăria Cluj). Vor fi construite 1 pasaj pietonal subteran în stația CF Cluj Napoca și o pasarelă pietonală în stația CF Aghireș. Contractele pentru electrificarea întregii magistrale de Cale Ferată Cluj Napoca-Oradea-Episcopia Bihor au ca sursă de finanțate PNRR: 9,36 miliarde de lei, fără TVA.” spunea în decembrie 2022, la semnarea contractului, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Autorizația de Construire pentru lotul Cluj – Aghireș nu este, însă completă pentru că nu include Pasajul rutier „Tăietura Turcului” , parcarea de la Punctul Oprire Nădășel și substația electrică de tracțiune Aghireș. Autorizația prevede lucrări de modernizare de 1,38 miliarde lei, finanțare din PNRR și o durată estimată a execuției de 34 de luni. Diferența între valoarea contractului semnat (1,6 miliarde lei) și lucrările autorizate este astfel de peste 200 milioane lei.

Lotul 2 Aghireș-Poieni este deja în lucru cu circulație feroviară închisă după cum Economedia a scris aici. Lotul 2 al liniei de tren Cluj-Oradea este al treilea mare contract feroviar din PNRR cu aviz pentru începerea șantierului. Pe lotul 3, Poieni – Aleșd (57 km), Asocierea FCC – Gulermak (Spania – Turcia) a primit Autorizația de Construire în februarie. Pe lotul 4, Aleșd – Frontieră Ungaria (47 km), va lucra Asocierea WeBuild – Pizzarotti – Salcef.

Modernizarea şi electrificarea Magistralei 300 Cluj-Napoca – Oradea se face pentru creşterea vitezei la 120 km/h pentru trenurile de călători pe întregul traseu, respectiv 80 km/h pentru garniturile de marfă şi o viteză maximă de 160 km/h la cele de călători, de unde şi valoarea mare a proiectului. Durata lucrărilor va fi de 4 ani. Pe traseu se construiesc 18 kilometri de cale dublă nouă, iar trecerile la nivel cu linia de tren vor fi înlocuite cu pasaje rutiere supraterane, precizează Ministerul Transporturilor.

„Proiectul vizează electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj – Oradea – Episcopia Bihor şi presupune realizarea unei infrastructuri ce va permite viteze maxime cuprinse între 100 km/h şi 160 km/h. Electrificarea şi reabilitarea tronsonului de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor conduce la realizarea unei infrastructuri feroviare optimizate. Traseul de cale ferată proiectat se va desfăşura în general pe actualul tronson de cale ferată existent, cu excepţia unor zone în care este necesară mărirea razelor curbelor în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de circulaţie şi asigurării parametrilor pentru circulaţia cu viteză sporită. Prin proiect se realizează 18.0 km de linie dublă nouă. Se desfiinţează trecerile la nivel care nu respectă reglementările şi se realizează pasaje denivelate”, arată Nota de Fundamentare.

Toate cele 8 mari contracte de modernizare/electrificare cu bani din PNRR sunt semnate. Pentru M 100 Caransebeș-Timișoara-Arad Ministerul Transporturilor a dat aviz pe lotul 3.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *