Producția de vin a Franței va atinge cel mult 35,6 milioane de hectolitri, mai puțin decât în 2017, care a fost cel mai prost an de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit ministerului Agriculturii din Hexagon. Principalele cauze: gerul din primăvară și umiditatea din timpul verii, care favorizează bolile viței de vie, scrie BFM TV.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
2021 se anunță cel mai prost an din istoria viticulturii franceze. Potrivit datelor oficiale, producția de vin ar urma să scadă cu 24 – 30% în raport cu 2020 pentru a atinge un “minim istoric”, din cauza unui sever episod de încheț în timpul primăverii.
“Cea mai mare catastrofă agronomică a acestui început de secol”
Cu o estimare între 32,6 și 35,6 milioane de hectolitri, producția viticolă din 2021 ar urma să fie inferioară celei din 2017 (35,6 milioane), un an care a fost și el marcat de un ger sever în timpul primăverii. Ori, 2017 a rămas în isgtorie ca cel mai prost an, în termeni de producție, din 1945.
În acest an au fost afectate cvasi-majoritatea bazinelor viticole din Franța de mai multe nopți consecutive de ger în primele 15 zile din aprilie, în condițiile în care via începuse să înflorească după o iarnă foarte blândă.
Ministrul Agriculturii, Julien Denormandie, vorbește chiar despre “cea mai mare catastrofă agronomică a acestui început de secol”.
După gerul din primăvară, premierul Jean Castex a anunțat ajutoare în valoare totală de un miliard de euro pentru legumicultorii și viticultorii afectați.