Franța: Costul economic al noii carantine va fi mai mic decât cel din noiembrie

Carantina franta pexels

Impactul noii carantine impuse în Franța și care vizează regiuni ce reprezintă circa 40% din activitatea economică este estimat de autorități la 0,2 puncte din produsul intern brut, potrivit Les Echos.

Carantina foarte strictă din primăvara anului 2020 a amputat PIB-ul cu circa 30 % pe lună, însă restricțiile administrative și sanitare impuse de autorități în toamna anului trecut au avut un cost economic mult mai mic.

Institutul francez de statistică estimează în acest caz o pierdere de 8 % din PIB, deoarece restricțiile au fost mai puțin dure iar companiile se adaptaseră deja la noile realități.

În condițiile în care noile restricții anunțate de Paris sunt asemănătoare cu cele din noiembrie și sunt prevăzute pentru patru săptămâni, PIB-ul ar urma să fie afectat cu 3 – 4 puncte pe lună, ceea ce corespunde unei căderi a PIB-ului de 0,4 puncte pentru 2021.

Autoritățile franceze cred însă că impactul va fi și mai mic, de 0,2 puncte din PIB pe an. Guvernul mizează în 2021 pe o creștere economică de 6 %.

Una dintre principalele probleme – și care nu are încă un răspuns – este legată de faptul dacă Franța, puternic dependentă de turism, ar putea rata un nou sezon estival, din cauza pandemiei. (sursa foto – pexels.com)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *