Franța și Germania, cele mai mari economii europene, văd posibil un acord UE privind normele fiscale. Noile reguli ar urma să ducă la niveluri mai mici ale datoriei și la deficite mai mici, teme importante și pentru România

digitalizare calcule bursa bani dreamstime

Miniștrii de finanțe ai celor mai mari două economii ale Uniunii Europene, Franța și Germania, au declarat că sunt încrezători că vor ajunge la un acord cu omologii lor din blocul comunitar cu privire la noile norme fiscale în cadrul unei reuniuni virtuale care va avea loc miercuri, transmite Bloomberg. Noile reguli ar urma să ducă la niveluri mai mici ale datoriei și la deficite mai mici, teme importante și pentru România.

Bruno Le Maire din Franța și Christian Lindner din Germania au încheiat un acord bilateral marți seara târziu, a declarat ministrul francez într-o postare pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter. Miniștrii se așteaptă ca acest lucru să ajute la convingerea celorlalți, notează Bloomberg.

“Am găsit echilibrul potrivit între necesitatea absolută de a reveni la finanțe publice sănătoase, de a reduce nivelul datoriei publice și de a avea finanțe publice sustenabile peste tot în Europa”, a declarat anterior Le Maire, în cadrul unei conferințe de presă comune. Este nevoie, de asemenea, de mai multe investiții în tranziția climatică și apărare, a adăugat el.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Vorbind alături de el, Lindner a spus: “Permitem investiții, menținem spațiul fiscal pentru reformele structurale, dar, în comparație cu vechile reguli, noile reguli vor duce în mod fiabil la niveluri mai mici ale datoriei și la deficite mai mici”.

Un element încă deschis la discuție între miniștri este viteza cu care țările trebuie să convertească la un nou amortizor fiscal sub pragul de deficit de 3% din produsul intern brut, pe care Spania a propus să îl stabilească la 1,5%, după cum a declarat anterior un diplomat al UE. Celălalt aspect asupra căruia nu s-a ajuns încă la un acord este abaterea permisă de la plafonul de cheltuieli, care va deveni un indicator-cheie pentru a ține bugetele sub control.

Le Maire și Lindner s-au întâlnit la Paris în ajunul unui ultim efort pentru a obține un acord mai amplu privind normele fiscale între toate statele membre ale UE, înainte de sfârșitul anului.

Cadrul este un element-cheie al politicii economice a UE, care va determina cât de mult pot investi guvernele și cât de mult trebuie să se concentreze pe reducerea poverii datoriei. Vechile reguli, care au fost suspendate pentru a permite cheltuieli în timpul pandemiei și al crizei energetice, nu mai sunt considerate adecvate scopului.

Cei doi vecini s-au luptat pentru a găsi o cale de urmat, deoarece Germania a făcut presiuni pentru o aplicare rigidă a constrângerilor privind datoriile, în timp ce Franța era în favoarea unei marje de manevră mai mari. Lindner și Le Maire au ajuns la un compromis în cadrul unor discuții maraton la Bruxelles  săptămâna trecută, care ar permite o perioadă tranzitorie de flexibilitate, dar nu era clar dacă alte țări vor accepta sau nu un astfel de acord.

Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului de subvenții al Parlamentului European în domeniul comunicării. Parlamentul European nu a fost implicat în pregătirea proiectului și nu este responsabil în nicio măsură de informațiile sau punctele de vedere exprimate în cadrul proiectului, iar acestea nu-i impun nicio obligație; responsabilitatea aparține exclusiv autorilor, persoanelor intervievate, editorilor sau difuzorilor programului, în conformitate cu legislația aplicabilă. Parlamentul European nu poate fi considerat responsabil nici pentru daunele, directe sau indirecte, care pot rezulta în urma realizării proiectului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: