Franța și Germania, cele mai mari economii europene, văd posibil un acord UE privind normele fiscale. Noile reguli ar urma să ducă la niveluri mai mici ale datoriei și la deficite mai mici, teme importante și pentru România

digitalizare calcule bursa bani dreamstime

Miniștrii de finanțe ai celor mai mari două economii ale Uniunii Europene, Franța și Germania, au declarat că sunt încrezători că vor ajunge la un acord cu omologii lor din blocul comunitar cu privire la noile norme fiscale în cadrul unei reuniuni virtuale care va avea loc miercuri, transmite Bloomberg. Noile reguli ar urma să ducă la niveluri mai mici ale datoriei și la deficite mai mici, teme importante și pentru România.

Bruno Le Maire din Franța și Christian Lindner din Germania au încheiat un acord bilateral marți seara târziu, a declarat ministrul francez într-o postare pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter. Miniștrii se așteaptă ca acest lucru să ajute la convingerea celorlalți, notează Bloomberg.

“Am găsit echilibrul potrivit între necesitatea absolută de a reveni la finanțe publice sănătoase, de a reduce nivelul datoriei publice și de a avea finanțe publice sustenabile peste tot în Europa”, a declarat anterior Le Maire, în cadrul unei conferințe de presă comune. Este nevoie, de asemenea, de mai multe investiții în tranziția climatică și apărare, a adăugat el.

Vorbind alături de el, Lindner a spus: “Permitem investiții, menținem spațiul fiscal pentru reformele structurale, dar, în comparație cu vechile reguli, noile reguli vor duce în mod fiabil la niveluri mai mici ale datoriei și la deficite mai mici”.

Un element încă deschis la discuție între miniștri este viteza cu care țările trebuie să convertească la un nou amortizor fiscal sub pragul de deficit de 3% din produsul intern brut, pe care Spania a propus să îl stabilească la 1,5%, după cum a declarat anterior un diplomat al UE. Celălalt aspect asupra căruia nu s-a ajuns încă la un acord este abaterea permisă de la plafonul de cheltuieli, care va deveni un indicator-cheie pentru a ține bugetele sub control.

Le Maire și Lindner s-au întâlnit la Paris în ajunul unui ultim efort pentru a obține un acord mai amplu privind normele fiscale între toate statele membre ale UE, înainte de sfârșitul anului.

Cadrul este un element-cheie al politicii economice a UE, care va determina cât de mult pot investi guvernele și cât de mult trebuie să se concentreze pe reducerea poverii datoriei. Vechile reguli, care au fost suspendate pentru a permite cheltuieli în timpul pandemiei și al crizei energetice, nu mai sunt considerate adecvate scopului.

Cei doi vecini s-au luptat pentru a găsi o cale de urmat, deoarece Germania a făcut presiuni pentru o aplicare rigidă a constrângerilor privind datoriile, în timp ce Franța era în favoarea unei marje de manevră mai mari. Lindner și Le Maire au ajuns la un compromis în cadrul unor discuții maraton la Bruxelles  săptămâna trecută, care ar permite o perioadă tranzitorie de flexibilitate, dar nu era clar dacă alte țări vor accepta sau nu un astfel de acord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *