Franţa va reduce din subvențiile la combustibili şi electricitate, iar anul viitor va avea cheltuieli mai mici cu peste 4 miliarde de euro

steag Franta Sursa foto: Unsplash.com

Guvernul francez estimează pentru anul viitor cheltuieli mai mici cu 4,2 miliarde de euro, în urma reducerii subvenţiilor masive la combustibili şi electricitate, conform primei estimări a bugetului trimisă Parlamentului, transmite Reuters.

“Pentru prima dată în aproape un deceniu, cheltuielile vor scădea comparativ cu anul precedent: 4,2 miliarde de euro mai puţin, echivalentul unei scăderi anuale de 3,5%, ajustat la inflaţie”, a declarat ministrul Bugetului, Gabriel Attal, pentru publicaţia Les Echos.

În eforturile de a atenua impactul asupra consumatorilor al creşterii facturilor la energie, Guvernul de la Paris a adoptat scheme masive de subvenţionare a preţurilor la combustibili şi electricitate.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În condiţiile în care preţurile la energie se atenuează, aceste măsuri vor fi retrase treptat în decursul următoarelor luni.

Attal a adăugat: “Renunţăm la cheltuielile excepţionale de criză şi facem economii, pentru a finanţa tranziţia verde”.

Franţa, a doua economie a zonei euro, este sub presiune pentru a-şi echilibra finanţele, după ce în aprilie agenţia de evaluare financiară Fitch a redus ratingul ţării la “AA minus” din cauza temerilor privind o potenţială paralizie politică şi tulburări sociale, în urma adoptării unei controversate reforme a pensiilor.

Agenţia rivală S&P a cruţat în iunie Franţa de ruşinea unei retrogradări a ratingului suveran, dar a avertizat că rămâne prudentă privind perspectivele, ţinând cont de finanţele publice aflate sub presiune.

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a cerut fiecărui minister să identifice reduceri de cheltuieli de 5% din bugetul lor.

Surse de la Ministerul de Finanţe au declarat pentru Reuters că reducerea datoriei Franţei va fi realizată prin diverse măsuri, inclusiv ţinerea sub control a angajărilor şi economii realizate la politicile în materie de locuinţe.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: