Franţa va reduce din subvențiile la combustibili şi electricitate, iar anul viitor va avea cheltuieli mai mici cu peste 4 miliarde de euro

steag Franta Sursa foto: Unsplash.com

Guvernul francez estimează pentru anul viitor cheltuieli mai mici cu 4,2 miliarde de euro, în urma reducerii subvenţiilor masive la combustibili şi electricitate, conform primei estimări a bugetului trimisă Parlamentului, transmite Reuters.

“Pentru prima dată în aproape un deceniu, cheltuielile vor scădea comparativ cu anul precedent: 4,2 miliarde de euro mai puţin, echivalentul unei scăderi anuale de 3,5%, ajustat la inflaţie”, a declarat ministrul Bugetului, Gabriel Attal, pentru publicaţia Les Echos.

În eforturile de a atenua impactul asupra consumatorilor al creşterii facturilor la energie, Guvernul de la Paris a adoptat scheme masive de subvenţionare a preţurilor la combustibili şi electricitate.

În condiţiile în care preţurile la energie se atenuează, aceste măsuri vor fi retrase treptat în decursul următoarelor luni.

Attal a adăugat: “Renunţăm la cheltuielile excepţionale de criză şi facem economii, pentru a finanţa tranziţia verde”.

Franţa, a doua economie a zonei euro, este sub presiune pentru a-şi echilibra finanţele, după ce în aprilie agenţia de evaluare financiară Fitch a redus ratingul ţării la “AA minus” din cauza temerilor privind o potenţială paralizie politică şi tulburări sociale, în urma adoptării unei controversate reforme a pensiilor.

Agenţia rivală S&P a cruţat în iunie Franţa de ruşinea unei retrogradări a ratingului suveran, dar a avertizat că rămâne prudentă privind perspectivele, ţinând cont de finanţele publice aflate sub presiune.

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a cerut fiecărui minister să identifice reduceri de cheltuieli de 5% din bugetul lor.

Surse de la Ministerul de Finanţe au declarat pentru Reuters că reducerea datoriei Franţei va fi realizată prin diverse măsuri, inclusiv ţinerea sub control a angajărilor şi economii realizate la politicile în materie de locuinţe.

Sursa foto: Unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *