VIDEO Furtul Coifului de Aur de la Coţofeneşti şi a trei brăţări dacice din aur. Directorul MNIR: „Asigurarea pentru expoziția din Olanda se ridică la peste 30 milioane euro”/ Despre lipsa pazei umane: „Figura în contract”

Screenshot 2025-01-26 142346 Foto: captură video Politie Eenheid Noord-Nederland/ YouTube

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a explicat, duminică, într-o conferinţă de presă, că pentru expoziţia „Dacia, un regat al Aurului şi Argintului”, a fost ales Muzeul Drents, din Assen, pentru că este un muzeu cu cele mai moderne dotări pentru asigurarea securităţii pieselor, situat într-o provincie extrem de bogată şi industrializată a Olandei, transmite News.ro. De asemenea, el a spus că asigurarea generală pentru toată expoziţia de la Muzeul din Drents se ridică la peste 30 de milioane de euro, dar a precizat că nu poate „dezvălui la ce nivel se ridică asigurarea pentru piesele furate, respectiv Coiful de Aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări dacice din aur”.

„De ce a ales Muzeul Naţional să organizeze o expoziţie la Drents, în Assen? Pentru că Assen e un oraş de 70.000 de locuitori, situat într-o provincie extrem de bogată şi industrializată a Olandei. Spre deosebire de România, unde există o ierarhie a muzeelor, în Olanda există zeci de muzee mai importante în oraşe mai mici. E cel mai vechi muzeu de arheologie din Olanda şi unul din cele mai moderne muzee din Olanda. În urmă cu câţiva ani, a fost construit un corp nou pentru expoziţii temporare de 1000 de metri pătraţi cu cele mai moderne dotări pentru asigurarea securităţii şi conservării pieselor”, a declarat directorul muzeului.

Potrivit aceleiaşi surse, acest edificu a fost construit cu bani ai Primăriei din Assen, care a investit 10 milioane de euro.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„În privinţa activităţii muzeului Drents, acesta este extrem de modern si de dinamic, s-a remarcat prin mari expoziţii internaţionale pe care le-a organizat, în acest primind titlul de muzeu european al anului, iar în urmă cu trei ani fiind declarat Muzeul anului din Olanda. Face mari expozitţii internaţionale, iar în politica muzeului Drent este şi prezentarea culturii şi civilizaţiilor mai putin cunoscute ale lumii şi nu întâmplător, când ne-au contactat cei de la muzeul Drents că doresc să prezinte civilizaţia dacică, pe care o consideră una din marile civilizaţii mai puţin cunoscute”, a precizat directorul muzeului.

Ernest Oberländer-Târnoveanu a mai spus că pentru expoziţia cu piese dacice reprezentanţii muzeului au investit „surse importante” umane şi financiare, 500.000 de euro fiind doar contribuţia Primăriei din Assen, căreia i s-a adăugat şi o subventie din partea Guvernului din Olanda.

Muzeul Naţional de Istorie a României a informat că toate piesele aflate în Muzeul Drents, din Assen, au fost asigurate înainte de a fi trimise în Regatul Ţărilor de Jos, conform legislaţiei româneşti şi practicilor internaţionale referitoare la organizarea expoziţiilor. Potrivit informării, atât spaţiul, cât şi vitrinele în care erau prezentate bunurile de patrimoniu erau securizate şi aveau instalate sisteme de supraveghere, precum şi sisteme de alarmă conectate cu poliţia locala, care a putut astfel să intervină imediat.

„Asigurarea generală pe care v-o pot dezvălui se cifrează la peste 30 de milioane de euro pentru toată expoziţia. Asigurarea pentru piesele furate nu o pot dezvălui, pentru că acest lucru este confidenţial şi doar organele de anchetă au acces la asemenea date”, a declarat Oberländer-Târnoveanu.

Întrebat dacă se obişnuieşte să fie şi pază umană la muzee în astfel de situaţii, în condiţiile în care reprezentanţii muzeului Drents au afirmat că nu exista, directorul a răspuns: „Vă asigur că figura existenţa unui post de control 24 din 24. Figurează în contractul semnat existenţa pazei umane. De asemena, tot în contract au fost introduse cerinţe speciale ale noastre, de exemplu, vitrine speciale antifurt pentru piesele deosebite. Piesele deosebite erau în vitrine speciale”.

În urma unei explozii produse sâmbătă dimineaţă, în incinta Muzeului Drents, din Assen (Ţările de Jos), care găzduieşte o expoziţie cu vechi obiecte dacice, un număr de exponate din expoziţie au fost furate de persoane încă neidentificate. MAE a precizat că au fost alertate ambasadele României în toate ţările vecine pentru a cere sprijin autorităţilor competente.

Poliţia olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a informat Interpol. Poliţiştii suspectează că furtul de la Muzeul Drents a fost o operaţiune planificată cu atenţie, iar anchetatorii caută acum filmările făcute de camerele de supraveghere şi adună relatări ale martorilor.

Duminică dimineaţă, Poliţia din Assen a făcut publice primele imagini de pe camerele de supraveghere ale spargerii de la Muzeul Drents, fiind vorba despre imagini de supraveghere alb-negru care arată trei persoane forţând o uşă exterioară, după care se poate vedea o explozie.

Jurnaliştii olandezi notează, citând un istoric, că în general astfel de obiecte sunt furate pentru a fi topite şi dau exemple similare, în care obiecte vechi, de mare valoare, nu au fost niciodată găsite.

Printre obiectele furate se numără trei brăţări de aur şi piesa centrală a expoziţiei, Coiful de aur de la Coţofeneşti, care fusese prezentat în toate materialele promoţionale.

Poliţia Română a deschis, din oficiu, în acest caz, un dosar penal pentru furt calificat şi nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi materiilor explozive, dosar care va fi preluat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.