Gafă a lui Trump, care a confundat Spania cu o țară BRICS și a spus că ar putea să achite taxe vamale de 100 % pentru că are o contribuție slabă la NATO

Donald Trump Sursa foto: Facebook/ The White House

Spania are o contribuție slabă la NATO și, în consecință, ar putea fi supusă unor taxe vamale de 100% din partea SUA, potrivit președintelui Donald Trump, care a confundat-o cu o țară BRICS, scrie Euractiv.

Când un jurnalist a întrebat ce se va întâmpla cu țările NATO care nu îndeplinesc obiectivul de cheltuieli de 2%, Trump a răspuns că, de exemplu, contribuția Spaniei este „foarte scăzută”.

El a continuat spunând că, dacă țările BRICS doresc să nu atingă obiectivul, o pot face, dar SUA vor impune „cel puțin o taxă vamală de 100 % pe afacerile pe care le fac cu Statele Unite”.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În mod evident, a confundat Spania cu un membru al BRICS, care include Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud și alte cinci națiuni, și, în ciuda faptului că a fost corectat de un jurnalist, a reiterat faptul că taxele vamale erau în cărți.

RTVE a raportat ulterior că Trump a crezut probabil că „S” pentru Africa de Sud era un „S” pentru Spania. De asemenea, se pare că a crezut că țările BRICS sunt legate de NATO.

Un oficial UE de rang înalt a declarat pentru Euractiv că principala lor temere este că Trump nu înțelege Europa și modul în care aceasta funcționează. Ei sunt îngrijorați că această lipsă de înțelegere îi va cere să îi explice totul pentru a-l împiedica să ia decizii fără să realizeze consecințele.

Spania nu atinge nivelul de 2 % din PIB pentru cheltuieli în domeniul apărării, cu atât mai puțin nivelul de 4 % cerut de Trump. Este țara care cheltuiește cel mai puțin din toate cele 32 de state membre NATO, cu doar 1,28% din PIB.

Alți 23 de membri au atins pragul de 2%, Polonia fiind pe primul loc, cu un obiectiv de 4,7% în acest an.

Între timp, ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles (PSOE), a reamintit că Spania este un aliat serios, de încredere, responsabil și angajat al NATO, cu peste 3.800 de militari în misiuni de menținere a păcii și o prezență în Letonia, Slovacia, România și Turcia.

De asemenea, un purtător de cuvânt al guvernului a minimalizat rapid greșeala BRICS, declarând că Spania nu face parte din BRICS și nu este o țară emergentă.

Evitând criticile directe la adresa lui Trump, aceștia au continuat că SUA este un partener de încredere și au subliniat că Madridul va încerca să mențină relații bune cu noua administrație.

Dar partenerul junior de coaliție Sumar nu a fost atât de cumpătat, ministrul muncii Yolanda Díaz numindu-l pe Trump periculos și trăgând un semnal de alarmă cu privire la strategia sa de „anihilare a întregului spațiu european”.

„Provocarea de astăzi trebuie să fie mai multă Europă, mai multă democrație (…), mai multe drepturi ale omului și acțiuni ferme împotriva monopolurilor digitale și tehnologice”, a adăugat ministrul.

BRICS a fost creat ca o contrabalansare a blocului G7 și include Egiptul, Etiopia, Indonezia, Iranul și Emiratele Arabe Unite, care împreună reprezintă aproximativ jumătate din populația lumii. Criticii spun că BRICS are obiective antioccidentale și antiamericane datorită mai multor inițiative care contracarează cele prezentate de G7, UE și SUA.

Printre alte inițiative, grupul de țări BRICS are în vedere crearea unei monede alternative la dolar pentru a contrabalansa giganții SUA și China.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.