Municipiul Galați a scos la licitație în SICAP un contract de 54 milioane lei pentru achiziția a 20 de autobuze electrice și a șase stații de încărcare pentru ele. Contractul va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, dacă proiectul deja depus de Galați va fi aprobat la Bruxelles. În caz contrar, autoritatea contractantă își rezervă dreptul de a nu merge mai departe cu proiectul.
Autobuzele vizate sunt de 12 metri lungime și vor deservi liniile locale 9 și 11. Potrivit caietului de sarcini, trebuie să poată primi cel puțin 70 de pasageri, din care cel puțin 20 să fie cu locuri pe scaune, iar bateria să permită o autonomie de cel puțin o cursă completă – tur-retur sau 40 de kilometri. Galațiul face contractul pe 75 de luni, din care 15 luni reprezintă perioada de livrare, iar 60 de luni reprezintă perioada de garanție (5 ani sau 150.000 de kilometri).
Ofertele se deschid în 20 ianuarie 2023, iar departajarea lor se face în funcție de preț, perioada suplimentară de garanție acordată, numărul suplimentar (peste 70) de pasageri transportați și consumul de electricitate.
Ministerul Dezvoltării a anunțat miercurea trecută că a semnat contracte cu 36 de primării, în valoare totală de peste 820 milioane lei, pentru achiziția de vehicule nepoluate, atât microbuze, troleibuze, cât și tramvaie, dar și pentru achizia și instalarea de stații de încărcare pentru mașini electrice. Sumele provin din Planul Național de Redresare și Reziliență. Astfel, au fost semnate 36 de noi contracte de finanțare prin componenta C10 – Fondul Local din Planul Național de Redresare și Reziliență. Printre ele nu se află și Primăria Galați, lista completă se poate găsi aici.
Contractele, în valoare totală de 820.996.245,61 lei, au fost încheiate între autoritățile publice locale din 36 de unități administrativ-teritoriale și Ministerul Dezvoltării și au ca obiective înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public, prin achiziționarea de vehicule nepoluante, precum și asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, prin achiziționarea de puncte de încărcare pentru vehicule electrice.
Până în prezent, prin cele trei componente ale PNRR, au fost semnate 1.012 contracte de finanțare, în valoare totală de 8.213.335.595,70 de lei, a precizat ministrul dezvoltării.