Garda de Mediu anunță că a verificat peste 1.000 de operatori economici dacă s-au înscris în SGR/ 902 de companii au fost înregistrate în baza de date/ Până în prezent s-au înscris în RetuRO peste 63.000 de operatori

plastic-bottle-640x400 Sursă foto: Pexels

Garda de Mediu a efectuat 1.044 de controale agenții economici obligați să se înscrie în Sistemul Garanție-Returnare (SGR), în luna martie 2023. În urma controalelor s-a constatat că 902 de operatori economici s-au înregistrat în baza de date, potrivit datelor transmise de instituție.

Garda de Mediu transmite că principalele neconformități constatate în urma controalelor sunt neînscrierea în baza de date SGR și înscrierea eronată în această bază, respectiv operatorul economic cu calitatea de comerciant a fost înscris ca producător sau invers. 

Instituția spune că aceste controale vor continua până la verificarea tuturor operatorilor care trebuie să se înscrie în SGR. 

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Compania RetuRO, care este administratorul Sistemului de Garanție-Returnare din România, transmite că, până în prezent, s-au înscris în platforma RetuRO peste 63.000 operatori economici. 

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. este o companie înființată de către asociațiile reprezentative ale producătorilor de băuturi și ale comercianților, prin intermediul căreia va fi gestionat sistemul de garanție-returnare. De asemenea, în cadrul sistemului se regăsește și statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecția mediului, cu un procent de 20% din acțiuni.

„Studiile de fezabilitate pe care le-am avut la dispoziție și care au luat in calcul codurile CAEN au arătat un număr aproximativ de 74.000-78.000 comercianți și până la 4.000 producători și importatori. Acest lucru ar însemna între 78.000 si 82.000 agenți economici care trebuiau să se înregistreze. Procentul celor care s-au înscris in platformă este foarte ridicat, ceea ce arată că agenții economici vizați au înțeles într-o proporție covârșitoare obligațiile ce le revin conform legislației în vigoare”, a declarat Gemma Webb, CEO RetuRO Sistem Garanție Returnare.

De la 30 noiembrie 2023 va intra în vigoare interdicţia de a introduce pe piaţa naţională produse ambalate în ambalajele SGR dacă producătorii nu sunt înregistraţi în SGR sau dacă ambalajele nu sunt marcate corespunzător. Companiile au avut timp până pe 28 februarie 2023 să se înscrie în SGR, iar cei care nu înscris în baza de date a Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR) riscă amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei.

SGR reprezintă un sistem prin care cetățenii vor plăti o garanție de 0,50 bani atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l, inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: